Átadták a Buczkó Atanáz Közösségi és Zarándokházat

Egyházi vezetők áldották meg azt a zarándokházat, amely január elejétől fogadja a Mária-úton végighaladókat. A Nyíregyháza turisztikai kínálatát bővítő új szálláshely európai uniós forrásból, több, mint 113 millió forintból épült fel. A ház 35 fő részére kínál szolgáltatásokat.

 

Zarándokoknak és az egyházközség tagjainak

 

Kovácsné Kozák Mariann projektfelelős azt mondta az átadóünnepségen, elsősorban azzal a céllal épült a ház, hogy zarándokokat fogadjanak. Mindezek mellezz a római katolikus egyházközségnek is szüksége volt arra, hogy megfelelő helyen közösségi színteret alakítsanak ki.

A több mint 1300 kilométer hosszú Mária-út a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit köti össze, Mariazelltől Csíksomlyóig. Egy jelentős része Nyíregyházán vezeti a zarándokokat.

 

Még egy éjszaka Máriapócs előtt

 

Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere arról beszélt a megnyitón, a Buczkó Atanáz Zarándokház pont olyan távolságra van Máriapócstól, hogy a zarándokok még egy éjszakát eltöltenek, mielőtt megérkeznek a kegyhelyre. Az alpolgármester úgy vélte, Nyíregyháza hasznára is válik az új létesítmény, hiszen az ide érkező zarándokok megismerik a várost, és elviszik annak jó hírét,

A Buczkó Atanáz zarándokház a helyi vallási közösségen kívül az úton lévőket is segíti a jövőben.

 

Ház, amely szeretetet ad

 

Palánki Ferenc püspök arra hívta fel a figyelmet, a zarándoklat azt szemlélteti, hogy az egész életünket valamilyen úton töltjük el, aminek vannak állomásai. Az új zarándokház jelentősége abban rejlik az egyházi vezető szerint, hogy az úton lévőket be tudják fogadni, bátorítani, erősíteni tudják őket, miközben szeretetet gyakorolhatnak.

Egy, kettő, illetve tizenötágyas szobákban szállhatnak meg a vendégek, akik étkezést is kaphatnak, de szükség esetén a projekt keretein belül megvásárolt mikrobusz szolgáltatásait is igénybe vehetik.

Mikita Eszter