Átadták a befedett szabadtéri piacot

Birtokba vették az árusok a megújult Búza téri piacteret. Kocsis István tiszaeszlári őstermelő azt mondta: elégedett az új vásárhellyel. Azzal, hogy fedetté vált a vásártér, a piac mindenki számára kényelmesebbé vált.
Régi igénye volt a városlakóknak, hogy befedjék a piac külső vásárhelyét. A munkálatok augusztusban kezdődtek, amelynek során a 2500 négyzetméteres szabadtéri terület fölé egy 10 vasbeton pilléren álló 8,8 méter magasságú acél rácsos tartószerkezetet építettek. Az építkezés során több mint 160 tonna acélt használtak fel. Új elektromos hálózatot építettek ki, a terület megvilágítását félszáz energiatakarékos lámpatest biztosítja. A fedett vásárhelyen 330 szabadtéri árusítóhelyet alakítottak ki.
– 2012-ben hoztunk létre egy fejlesztési alapot, egy tartalék alapot amelyből minden évben elvégezhetjük a fejlesztéseket – mondta Bocskai Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Ez a beruházás nettó 145 millió forintból valósult meg.

(További az átadáson készült fotókért kattintson a képre!)

A külső vásárhely lefedésével befejeződött a Búza téri piac korszerűsítése. Tavaly végezték el a Búza téri piaccsarnok épületének korszerűsítését. A nettó 166 millió forint értékű felújítás során a régi épületváz megtartása mellett az épület külseje és belső tere is megújult. Kicserélték a teljes közmű- és elektromos hálózatot, a nyílászárókat, megújult a piac szellőző rendszere és a csarnokot korszerű berendezési tárgyakkal szerelték fel. Emellett a NYÍRVV felújította a 98 gépjármű megállását biztosító Búza téri parkolót is. A Búza téri piac a fejlesztésekkel korszerű vásárhellyé vált.
– Korábban, még 2010 előtt volt olyan szándékok, hogy itt egy plaza épüljön fel, de ez már a múlté – mondta Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. – A városlakók azt szerették volna, a kereskedők és a vásárlók is, hogy ez a létesítmény piacként maradjon meg, de felújítva. Ezt sikerült megvalósítani.

A befedett külső vásárhelyet ünnepélyes keretek között adták át. A rendezvényen Szakáli István Loránd a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára azt mondta: a korszerű vásártér minden szempontból alkalmas arra, hogy a helyi vásárlók az őstermelőktől helyi termékekhez jussanak.
A rendezvényen a Búza téri piac kereskedői jelképesen átvehették a piac kulcsát. A NYÍRVV a Búza téri piac további fejlesztését tervezi a kapcsolódó területrészek burkolásával, a zöldfelület fejlesztésével és lehetőség szerint új pakolóhelyek kialakításával.