Aszfaltozzák az új bicikliútszakaszt Sóstón, ami a Blahát és a Vénusz utcát köti össze

Már aszfaltozzák az új gyalog- és kerékpárutat Sóstón. A Korányi Frigyes utcán és a Blaha Lujza sétányon meglévő kerékpárút tovább vezetéseként épül az új szakasz a Kemecsei út mentén a Fürdő utcáig. Ezzel párhuzamosan egy jelentős részen „30 km/h Zóna” forgalomcsillapított terület kijelöléssel válnak az utcák biztonságos kerékpáros közlekedésre alkalmassá Sóstógyógyfürdőn, mellyel kerékpárosbarát településrész alakul ki egy uniós, önkormányzati projekt keretében.

Új szakasz a Kemecsei út mentén

Aszfaltozzák a Kemecsei út mentén a bicikliutat. Nyíregyháza 71 kilométeres kerékpárút-hálózatának legfrissebb, rövid, ám fontos szakasza a Korányi Frigyes utcán és a Blaha Lujza sétányon meglévő kerékpárút tovább vezetéseként, önálló, elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárútként készül, a Fürdő utcáig vezetve.

Gyalogos átvezetés és járdakapcsolat

Ehhez kapcsolódva a Kemecsei út – Vénusz utcai csomópontban gyalogos átvezetés, gyalogos járdakapcsolat valósul meg a két buszmegálló között. A városházi pályázatok és projektmenedzsment referatúra tájékoztatása szerint mindez részét képezi egy nyertes önkormányzati, uniós projektnek, amelynek a címe: „Kerékpárút és csomópont fejlesztés Nyíregyháza területén II. ütem”, s az örökösföldi új körforgalmak mellett sóstói biciklis fejlesztéseket tartalmaz.

Kerékpárosbarát településrész lesz

Sóstón maradva, a Kemecsei út mentén a Fürdő utcáig megépülő önálló, elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút folytatásaként a Fürdő utcán teljes hosszában nyitott kerékpársávot jelölnek ki, azaz festenek fel mindkét menetirányban. Ezen túlmenően a Fürdő utca két oldalán elhelyezkedő területen kerékpáros létesítményeket alakítanak ki. Így kerékpárosbarát településrész alakul ki Sóstógyógyfürdőn, a Kemecsei út – Igrice csatorna – Berenát utca által körbehatárolt településrészen, ahol „30 km/h Zóna” forgalomcsillapított terület kijelöléssel válnak az utcák biztonságos kerékpáros közlekedésre alkalmassá.

Május közepére kész, forgalomkorlátozásokkal

Ezekkel a fejlesztésekkel úgymond szakadásmentesen bekapcsolódik Sóstógyógyfürdő településrész Nyíregyháza kerékpáros „vérkeringésébe”. A fejlesztések beruházásának időtartama alatt az érintett helyszíneken közlekedők forgalomkorlátozásra számíthatnak. A kivitelezés előre láthatóan május közepére befejeződik.

Uniós projekt, a városnak nem kerül pénzébe

A pályázatok és projektmenedzsment referatúra részletezése szerint Nyíregyháza MJV Önkormányzata bruttó 821,89 millió forint, 100%-os, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Kerékpárút és csomópont fejlesztés Nyíregyháza területén II. ütem” című, TOP-6.4.1-16-NY1-2017-00002 azonosítószámú pályázat megvalósítására, mely a TOP-6.4.1-16 kódszámú, Fenntartható városi közlekedésfejlesztés című felhívás kapcsán került benyújtásra. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Alap társfinanszírozásában valósul meg.

Segíti az élhető városi környezet kialakítását

A pályázati program megvalósításával Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának az a célja, hogy olyan, a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési intézkedések valósuljanak meg, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, az élhető városi környezet kialakulásához, valamint az EU2020 és a Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia fenntartható fejlődésre és közlekedésre vonatkozó céljainak a teljesüléséhez.