Aszfaltos utak épülnek  – Megújul többek között a Fenyő utca és a Futó köz

Városszerte zajlanak az útfelújítások a nagyszabású, ötmilliárd forint keretösszegű támogatásból. Több városrészen is dolgoznak, például a Fenyő utcán és a Futó közben is. A Belügyminisztérium forrásából 2021-ben már 18 utcában épült aszfaltos út és idén is sok helyszínen tervezik vagy kezdték meg a korszerűsítést.

Minden útfelújítás és korszerűsítés a lakosság érdekeit szolgálja, ezekből pedig nem volt hiány Nyíregyházán az elmúlt időszakban. Az önkormányzat ötmilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a Belügyminisztériumtól még 2020 végén, ezután pedig felhívást tettek közé a lakosság számára, várták azon utcák képviselőinek a jelentkezését, akik vállalják, hogy az utak építéséhez szükséges területet átadják a fejlődés érdekében. Így építettek aszfaltos utat többek között a Hatház utcán, a Hadobás soron, a Szamóca és a Búvár utcában.

Fenyő utca

Lakó utcákat, tehát belső utakat újítanak fel a program forrásából, jelenleg például a Fenyő utcát Rozsrétszőlőben. Az aszfaltos útnak köszönhetően rendezettebb lesz a környezet és most megoldják a csapadékelvezetési problémákat is. Korábban a környéken már megújult az Ösvény utca, ami szintén egy fontos mérföldkő volt a városrész életében, a komplex felújítási program azóta is folyamatos.

Utána itt ezt a Fenyő utcát újították fel, megoldották a csapadékvíz-elvezetést, ezek azért is volt fontosak, mert itt buszközlekedés is van. Folytatódott egy régi igénnyel a felújítások sora a Hajlás utcán, ez annyira el volt hanyagolva, hogy még egy villanypózna is állt az út közepén. Most a befejező szakaszhoz érünk, a Fenyő utca összeköti az Ösvény, a Főzde és a Hajlás utcát, így nagyon sokan használják. Nem csak autós közlekedés folyik rajta, a gyalogosok is használják. – mondta Vassné Harman Gyöngyi önkormányzati képviselő.

A Fenyő utca több szakaszból áll és összesen 420 méter hosszú, a szakemberek nap mint nap dolgoznak ezen a szakaszon, hogy időben elkészüljön a beruházás.

A Fenyő utca kivitelezése során már elvégeztük a nyomvonalba eső növényzet és fák irtását, illetve a kisajátítással érintett magán ingatlanok kerítéseinek a bontása, most zajlik a tervek szerint előírt új kerítések építése ezeken a területeken. Szintén folyamatban vannak a szegélyépítési munkálatok, a földmunkák, illetve a zúzottkő útalap építése. Feladatunk volt még egy hírközlési hálózat kiváltása, ezt is elvégeztük, az új nyomvonalon már üzemzavar nélkül működik a szolgáltatás.” – nyilatkozta Löki Zsolt, a Zemplénkő Kft. fő-építésvezetője.

A kivitelező tájékoztatása szerint nagyjából másfél hónap múlva befejeződnek a munkálatok, így várhatóan szeptember közepén már meg tudják építeni az aszfalt réteget is a Fenyő utcán.

Futó köz

Közben a város egy másik pontján, a Család utca mögötti Futó közben is dolgoznak, itt szintén aszfaltos út épül. 165 méter hosszan, csapadékvíz-elvezetéssel és padkákkal építenek itt egy teljesen új utat.

Régi vágya az itt lakóknak, hogy aszfaltúton közlekedjenek. Akik ismerték a korábbi útviszonyokat itt, tudják, hogy miért fontos ez. Itt rendezett tulajdoni viszonyok várták a tervezést és az útépítési munkálatokat is. Lakossági hozzájárulásra nem volt ez szükség, ez pedig könnyebbé tette mind a tervezést, mind az út megépítésének a folyamatát is.” – nyilatkozta Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő.

További helyszínek

Az ötmilliárd forintos forrásból további helyszíneken is halad munka, például a Futó köztől nem messze is.

A közelünkben is épül egy másik út. 600 méter hosszan kap aszfaltburkolatot a Makay István utca és járda is épül. Egy igen csak hosszú, új házakkal beépített útszakasz, ahol további házak építése is várható a Korányi kertvárosban. Szintén lakossági igények megfogalmazását követően került megtervezésre és felújításra.” – tette hozzá a képviselő.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata jól gazdálkodott az elmúlt években, ennek is köszönhető a Belügyminisztérium támogatása, hiszen 2013-tól a tartalékok egy részéből az utak aszfaltozásához szükséges kiviteli terveket tudott megrendelni, ennek köszönhetően épülhet ennyi aszfaltos út a város számos pontján.

Kapcsolódó galéria

Útépítés a Fenyő utcán