Árpád népe a Jósa András Múzeumban

– A Közép-Tisza-vidék honfoglalás kori legszebb régészeti leleteit mutatja be a vándorkiállítás, amely két hónapig tekinthető meg a Jósa András Múzeumban – kezdte a tárlat bemutatását Jakab Attila.

 

GAZDAG LELETANYAG

 

A kiállítás iránt érdeklődők rengeteg honfoglalás kori emléket tekinthetnek meg a múzeumban. – Nagyon gazdag leletanyaggal készültünk és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei ásatásokról számtalan csillogó-villogó arany és ezüst tárgyak, fegyverek, tarsolylemezek érkeztek hozzánk. A restaurátorok valóságos csodát műveltek – árulta el a régészeti osztály vezetője, majd hozzátette – az ember mindig nagy izgalommal áll neki az ásatásnak, a legutóbbi nagyon sikeres élményem a 2012 és 2015 közötti tarpai ásatás volt. Az itt talált honfoglalás kori temető leletei a mostani kiállításon is megtekinthetőek.

 

SZAKMAI ÉS KÉZMŰVES PROGRAMOKKAL KEDVESKEDNEK

 

A március 11. és május 8. között nyitva tartó tárlat alatt nem unatkoznak majd a múzeumba látogatók. – Több szakmai előadásnak is otthont adunk majd, a korszakhoz tartozó kutatásokba és ásatásokba pillanthatnak be az érdeklődők. Elsőként március 22-én a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatóját, Fodor Istvánt köszönthetjük, aki a Felső-Tisza-vidékről tart előadást, majd a Szegedi Egyetem régészeti tanszékének vezetője, Révész László mutatja be a honfoglaló elitet, de itt lesz Kürti Béla is, aki az ásatásokból ad ízelítőt. Ezen kívül az ifjabb korosztályt állandó kézműves foglalkozások és múzeumpedagógiai események várják majd – mondta zárásként a Szieszta Plusz vendége.

Farkas Fanni