„Arca, egész megjelenése: költemény” – avagy ki is volt Putty Lia?

Amirõl az utcák mesélnek...

Bár filmjei beharangozásaikor a Nyírvidék sûrûn utalt nyíregyházi származására, azonban a némafilmek világhírû csillaga nem városunk szülötte: a Kassa melletti Vécsen, 1897. január 10-én látta meg a napvilágot Putty Gyula ulánus kapitány és Hoyos Mária grófnõ negyedik gyermekeként.

A már özvegy grófnő gyermekeivel rokonaihoz költözött Nyíregyházára a Kiss Ernő utca 3. sz. alatti házba. Az asszony Marianna nevû lányával 1908-ban részt vett a Korona szállóban tartott bankettet követõ táncmulatságon, majd 1912-ben Amáliával a Bethlen Gábor Kör estélyének táncosai között olvashatók a neveik.

Négyesi Szepessy Zoltán Abaúj vármegyei tb. szolgabíró és földbirtokos 1913 áprilisában eljegyezte a mindössze 16 esztendõs Putty Amáliát, majd szeptember 16-án a helybeli református templomban össze is házasodtak. Még a nyíregyházi családi házban született elsõ kislányuk 1914 nyarán, ezt követõen a földbirtokos Zemplén vármegyei birtokára költöztek Gibártra. Még született egy leányuk, de 1918-ban elváltak. A színészet iránt mindig is nagy érdeklõdést tanúsító Amália már Putty Lia néven debütált és „sok tapsot aratott” a Színházi Élet fõvárosi matinéján 1918 decemberében. Ugyanebben az évben vele forgatták az egyetlen Magyarországon készült filmjét A császár katonái címmel. Kalandos életútja ezt követõen Bukarestben, majd Berlinben folytatódott. Itt játszotta el nagy sikert aratva a Hindu síremlék címû film táncosnõjét. Ekkor a moziplakátokon már Lya de Putti néven szerepelt.

1926-ban már Amerikában forgatott. Filmjeit a nyíregyházi Apolló és Diadal mozik is játszották. Egyik filmje után ezt írta róla a helyi lap: „legszebb jelensége a filmnek, mióta csak vissza tudunk emlékezni”. Putty Liának világhírnevet hoztak filmjei, azonban karrierjének tragikus halála vetett véget: egy csirkecsont akadt a torkán, a toroksérülése pedig elfertõzõdött és 1931. november 27-én New Yorkban elhunyt. Elsõ férje, aki soha nem tudta feledni õt, követte a halálba: 1932-ben fejbe lõtte magát egy budapesti szállodában.