Aranyérem - olimpiai bajnok a magyar gyorskorcsolyázó csapat

 Olimpiai aranyérmes lett a magyar rövid pályás gyorskorcsolya férfi csapat. Ezzel sporttörténelmet írtak, 1980 után szerzett újra érmet Magyarország téli olimpián!

Dél-Koreában tartózkodik Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki a helyszínen szurkolt a fiúknak.

- Fantasztikus siker! A Liu testvérek, Knoch Viktor és Burján Csaba olimpiai aranyérmesek lettek. Nagyon készültek a versenyszámra, és egy izgalmas futam után győztek. A helyszínen szurkolva vagy a televíziók képernyője előtt is óriási volt átélni ezt a döntőt. Nagyon nagy szívvel versenyeztek a fiúk, és az egész stáb munkájának köszönhető ez a teljesítmény. 38 év után nyertünk érmet téli olimpián, és ez az első arany. Az elmúlt néhány évben elindult egy program a sportág fejlesztése érdekében, és az utánpótlás nevelésében és az élsportban is már látszik ennek az eredménye. A jövőben a képzések mellett igyekszünk tovább fejleszteni az infrastruktúrát is, hogy minél több jégfelület legyen, ahol a gyerekek korcsolyázhatnak, jégkorongozhatnak - mondta Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. 

Nyíregyházán is rövidesen nyit a jégpálya, erről részletesen itt olvashatnak: www.nyiregyhaza.hu/szuper-vendeg-az-uj-jegpalyan-nyitas-marcius-2-an-2018-02-14

A téli olimpián a magyar küldöttség legeredményesebb tagjai a gyorskorcsolyázók voltak. A férfiak mellett a nők negyedik helyen végeztek,  Liu Shaolin Sándor 500-on és 1500-on ötödik, Jászapáti Petra pedig hatodikként zárt 1500 méteren.

Eredmények:

Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 5000 méteres váltó, olimpiai bajnok:

MAGYARORSZÁG (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba) 6:31.971 perc
2. Kína (Vu Ta-csing, Han Tien-jü, Hszü Hung-cse, Csen Tö-csüan) 6:32.035
3. Kanada (Charle Cournoyer, Pascal Dion, Samuel Girard, Charles Hamelin) 6:32.282

Dankó László

Fotó:MTI