Aranyáron a garázsok Nyíregyházán is!
Fotó: illusztráció

Szinte minden nagyvárosban komoly probléma a parkolás kérdése, ezért sem meglepő, hogy jelenleg milliókért cserélnek gazdát az autók tárolására szolgáló négyzetméterek. Ráadásul a garázsok alacsony fenntartási költségük miatt jó befektetésnek is tűnnek, ezekből pedig mostanra az következett, hogy az eget veri az áruk Nyíregyházán is.

 

Tavaly a garázsok 18 százalékkal drágultak az értékesítési adatok szerint, átlagáruk meghaladta az 5 millió forintot - közölte az Otthon Centrum az MTI-vel. Adataik szerint a garázsok árazását jelentősen befolyásolja, hogy fedett tárolóról, mélygarázsról vagy különálló garázsról van-e szó, ez utóbbiak akár háromszor annyiba kerülhetnek, mint a fedett autóbeállók.

 

Drágább, mint Debrecenben?

 

Nyíregyházán míg 2 évvel ezelőtt 4 millió forintos átlagáron lehetett vásárolni egy 15 nm-es garázst, addig ez most eléri a 7 millió forintot is. Az egyik ingatlanhirdetési oldal ajánlataiból kiderül, hogy jelenleg a szabolcsi megyeszékhelyen 13 nm-es garázsért például a Holló utcában 6.900.000 Ft-ot kérnek, az Ér utcán már 8.500.000 Ft-ot, és szintén ennyit a Belső körúton is. Egy Kosbor utcai 16 nm-es garázs 7.200.000 Ft-ba kerül, egy 20 nm-es Ér utcai pedig 10.000.000 Ft-ba, vagyis annyiba, mint néhány évvel ezelőtt egy garzonlakás a belvárosban. Ezekkel szemben Debrecenben 13 nm-es garázst már lehet venni 4 millióért, 21 négyzetmétereset pedig kicsivel több, mint 6 millióért.

 

Budapesten inkább teremgarázsok

 

Budapesten már nem ennyire bőséges a kínálat. Önálló garázsokat szinte lehetetlen találni, teremgarázsokban pedig csak a beállókért is elkérnek 12-14 nm esetében 6-7 millió forintot.

 

Ezek után már csak az a kérdés, hogy mi a határ és meddig lesz jó befektetés a garázs. Nyíregyházán jelenleg 20 és 30 ezer forint között lehet bérelni, vagyis egy 7 millió forintos autó tárolására szolgáló építmény ára ígyis 23 év alatt térül meg…