Ápolók kongresszusa – A nemzeti ápolásügy stratégiai kérdései kerültek a középpontba
Nem először rendezik Nyíregyházán, a főiskolát és egyetemet végzett ápolók országos kongresszusát

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara szervezésében zajló szakmai fórum kiemelt témái voltak az ápolói életpálya modell, a mesterképzés és a nemzeti ápolásügy stratégiai kérdései.

Mint egy piramis, úgy épül fel a hazai egészségügyben dolgozó ápolók köre, képzettségük szerint. A megyében közel két és félszáz a főiskolát végzett szakember, 12 %-uk mesterfokon szerzett diplomát. Nemcsak a szakmában, de a köztudatban is fontos tudni a kompetenciákat és ismerni a nemzetközi gyakorlatot.

Dr. Oláh András egyetemi docens, a PTE dékánja kiemelte:

Az Msc ápolók képzésük során felkészülnek arra, hogy pl. betegvizsgálatot végezzenek, de diagnosztikai vizsgálatot is elrendelhetnek. A kapott eredmények értékelésére, meghatározott protokollok mentén, akár terápiás döntések meghozatalára is képesek, vagy bizonyos invazív beavatkozásokat, amelyeket korábban Magyarországon nem ápoló látott el, azokat ők képesek legyenek ellátni annak érdekében, hogy javuljon a betegellátás minősége, csökkenjen a várakozási idő.

Az APN, vagyis a Kiterjedt Hatáskörű Ápolók képzése hat szakmai területen zajlik. Ebből a közösségi, a geriátriai és a sürgősségi ápoló képzés Nyíregyházán is. A BSc oktatás 1993-tól, a mesterképzés pedig 2010-től.

Ujváriné Dr. Siket Adrienn főiskolai docens hozzátette:

Alapvetően a XIII. Országos kongresszus elsődleges célja az ápolói életpálya modell fókuszba helyezése. Kifejezetten törekszünk arra, hogy az ápolók számára a legfontosabb kérdéseket megbeszéljük. Így a képzésfejlesztés, a kompetencia kérdései, a jövőbeni licencek lehetőségei, illetve a munkakörülmények, és a bérek javítása. Nem titkolt szándékunk, hogy bemutassunk olyan nemzetközi trendeket, külföldi modelleket, ahol már a végzett APN-nel kiterjesztett hatáskörű ápolók dolgoznak.

Az amerikai és a nyugat európai országok ápolási gyakorlataival is megismerkedtek a konferencia résztvevői. A magasan képzett szakemberek mindenhol partnerei lesznek az orvosoknak. Ebben az együttműködésben csökkenek a várólisták, nő a betegelégedettség mind az alap, mind a fekvőbeteg ellátásban.  

Most készül az ápolók életpálya modellje, melyben kiemelt szerepet kapnak a főiskolát és egyetemet végzett szakemberek. Ebben szó van a szakképzésről, az ösztöndíj pályázatok megjelenéséről, ill. a még idén várható bérrendezésről, mely alkalmazkodik az egyéb diplomás fizetésekhez.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere elmondta:

Az egészségügyi ellátórendszerre igazán odafigyelünk, prioritás az alapellátástól a járóbeteg ellátási rendszerig. A DE Egészségügyi Karával pedig a PM Hivatalnak, az önkormányzati rendszernek közös projektjei vannak évek óta. Folyamatos az együttműködés. Ezt jól jelzi, hogy az Ápolók Napján én magam is rendszeresen részt veszek. Most júniusban szervezzük a minden évben esedékes konzultációt, ahol a kórházi vezetés, az alapellátási rendszer, háziorvosok és a városvezetés találkozik.

Nyíregyházán a Zay Anna Egészségügyi Szakgimnázium jelenlétével teljes körű az egészségügyi ellátórendszer. Mint köztudott, a közelmúltban fontos fejlesztések zajlottak a Jósa András Kórházban. Az orvosok és jól képzett ápolók korszerű műszerekkel dolgoznak – hangsúlyozta a polgármester, mely valamennyiünk számára fontos, hiszen az egészségügy mindannyiunkat érint.

Kapcsolódó galéria

Ápolók Országos Kongresszusa 2019