Apjára hasonlít a kis sátánmajom
Tiszta apja a Sóstói állatparkban született kis sátánmajom. Az apróságról most derült ki, hogy hím, három hónaposan ugyanis ugyanolyan színű a pofaszőre és a bundája is, mint az apjáé. A kis majom most még minden idején anyjával tölti, de hamarosan leválik, és testvérével játszik majd a kifutóban.

Még édesanyjára csimpaszkodik a kis sátánmajom a Nyíregyházi Állatparkban, úgy tölti a mindennapokat. Három hónapja bővült a kis csemetével a majomcsalád, a gondos édesanya a picit folyamatosan táplálta, így szépen cseperedett.

 

ELEINTE NEM TUDNI, HÍM VAGY NŐSTÉNY

 

2013 óta él együtt, s idén 170 napnyi vemhesség után május végén született meg a család legifjabb tagja. A sátánmajmok születésénél eleinte nem tudni, hím vagy nőstény látta meg a napvilágot, ahhoz kicsit nőniük kell, akkor rajzolódik ki a nemükre jellemző színezet.

[REKLAM]

– Egyetlen újvilági majomnál sincs akkora eltérés a két ivar között, mint a sátánmajmoknál, hiszen, míg a nőstény sötétszürke bundájú, addig a hím teste egészen fekete, kivéve az arcszőrzetet, ami rikító fehér – mondta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője. – Ahogy a három hónapos apróságnak el kezdett nőni a fehér arcszőrzete, azonnal láttuk, hogy egy fiatalemberről van szó.

 

NEMSOKÁRA TESTVÉRÉVEL IS JÁTSZHAT

 

A kis sátánmajom egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, de nem merészkedik el az anyja mellől, még nem törődik két éves testvérével. Napról napra egyre inkább húzódik el anyjától és a szilárd takarmányt is kóstolgatja. A kifejlett fehérarcú sátánmajom a dél-amerikai esőerdők alsóbb lombkoronaszintjének lakója, főleg gyümölcsökkel, diókkal, magokkal és rovarokkal táplálkozik. A gondozók azt várják, amikor nagy testvérével önfeledten játszik majd a kifutóban.

F.A.