Apadnak a folyóink
A hétvégén továbbra sem volt számottevő csapadékmennyiség a Felső-Tisza külföldi és hazai vízgyűjtőterületén, így folytatódott a jeges árhullám levonulása. Az árvízvédelmi készültség több helyen is érvényben van még, azonban a megye folyóin folyamatos apadás jellemző.

A Tisza Tokajig folyamatosan apad. Az árvízvédelmi készültséget vasárnap a Tisza bal parti védvonal Zsurk és Nagyhalász közötti szakaszán a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság megszüntette, egyúttal vasárnap este Tiszabercel térségében a III. fokú készültséget I. fokúra mérsékelte. A folyó Tiszatelekig jégmentes, ettől lejjebb Tokajig parti és 10 százalékos jégzajlás figyelhető meg.

A Tiszába betorkolló Szamos, Túr és Kraszna mellékfolyók készültségi szint alatti vízállásaira is apadás jellemző. A Krasznán csak a torkolat felett 5 km hosszban észlelhető még állójég.

A Lónyay főcsatorna torkolati szakaszán vasárnap estétől I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Tisza apadása lehetővé tette a Lónyay árvízkapu hétfő reggeli megnyitását.

A Felső-Tisza vidékén a belvízvédelmi készültség nem változott, továbbra is II. fokú a Felsőszabolcs-alsó belvízvédelmi szakaszon Tiszabercel és Nagyhalász térségében. Vasárnap folyamatos szivattyúzás mellett a Tiszaberceli és Csűrparti szivattyútelepen a FETIVIZIG szakemberei közel 124 ezer köbméter belvizet emeltek át a befogadóba. A szivattyútelepeknél a belvízelvezetés érdekében eltávolították az uszadékokat, illetve vízkormányzást végeztek. Tiszabezdéden és Újfehértón belvízvédelmi készültséget tartanak. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén a belvízzel elöntött terület nagysága nem változott.

Az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése szerint az előttünk álló napokban nem kell csapadékra számítani, az apadás így folytatódhat.

Zadubenszki Norbert