Apáczai Csere János-díjban részesült az oktatási rektorhelyettes

– Azt várjuk el magunktól, hogy a magyar oktatás versenyképes és minőségi legyen, és a hazaszeretetre neveljen – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pedagógusnap alkalmából tartott ünnepi beszédében Budapesten, 2015. június 4-én.

Beszédében Balog Zoltán elmondta, hogy a szülők, a közvélemény és a diákok is egyre többet várnak a magyar oktatástól. Többet, mert kiművelt emberfő nélkül egy ország nem tud sikeres lenni, és mert azok maradnak talpon, akiknél az oktatás és a nevelés középpontban van. A tárcavezető kifejtette: a kormányzat azt várja önmagától, hogy a magyar oktatás versenyképes legyen, minőségi és a hazaszeretetre neveljen. Mindennek eléréséhez szükséges a szakmai kontroll, a hatékony oktatásszervezés és az, hogy minél korábban el kell kezdeni az oktatást és a nevelést.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a pedagógusi hivatásnak egyre inkább presztízse van újra, amely a kormány intézkedéseinek is köszönhető. Példaként említette az életpályát és a Klebelsberg-ösztöndíjat. Elmondta: 2013-tól plusz 200 milliárd forintot költöttek a pedagógusok bérfejlesztésére, ami idén szeptembertől folytatódik, ugyanis a pedagógus 2 kategóriában lévők fizetése 8, míg a mesterpedagógusok bére 30 százalékkal nő.

kormany.hu