Anyatejes táplálás

Az anyatejes táplálás a testi és lelki egészség számos területére jótékony hatással van, ráadásul környezetbarát, mondják az egészségügyi szakemberek, akik szerint a szoptatás népszerűsítése és támogatása olyan cél, amivel a társadalom minden tagja nyer. Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője elmondta: - 1992-ben a WHO az Anyatejes Táplálás Világnapjává nyilvánította augusztus elsejét. Felhívjuk mindenkinek a figyelmét, hogy az anya és gyermekének kapcsolata az egyik legfontosabb dolog - a nyíregyházi rendezvénnyel pedig próbálunk tisztelegni az anyák előtt.

 

Belvárosi rendezvény

 

Az Anyatejes Táplálás Világnapja alkalmából szervezett belvárosi rendezvényen a védőnők arra hívták fel a figyelmet, a baba számára a legideálisabb táplálék az anyatej.

További képekért kattintson a fotóra!

Deák Andrea csoportvezető védőnő elmondta, az anyatej összetétele folyamatosan változik a baba igényeinek megfelelően, és olyan, semmivel sem pótolható anyagokat tartalmaz, amelyek segítik a fertőzéseknek a csökkentését, ezáltal növelik az immunrendszer hatékonyságát, csökkentik a bölcsőhalál, az elhízás kockázatát, valamint a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Ugyanakkor nagyon jó az édesanyáknak is, hiszen náluk is csökkenti a csontritkulás, illetve a mellrák kialakulásának a kockázatát.

 

Szoptatási statisztika

 

Egyes felmérések szerint hazánkban a félévesnél idősebbek esetében már 10 babából csak maximum 4 kap anyatejet, és ahogy növekszik a mesterséges táplálás piaca, úgy szorulnak vissza az anyatejes tápláláshoz kapcsolódó tradíciók is. Az Anyatejes Táplálás Világnapja alkalmából szervezett nyíregyházi rendezvényen többek között ingyenes vércukor- és vérnyomásmérés is volt, valamint a babamasszázs alapjait is elsajátíthatták az érdeklődők.

Dér Vivien

(Fotó: Szarka Lajos)