Amiről az utcák mesélnek... - Az évszázad mérkőzése

Így vonult be a futballtörténelembe a magyar nemzeti válogatott Anglia felett aratott 6:3-as diadala, amelyet hetven évvel ezelőtt, 1953. november 25-én értek el a Wembleyben.

Az aranycsapat ebben az évben a nyolc hivatalos mérkőzése mellett húsz bemutató találkozón is szerepelt, amelyek többségén nagyarányú győzelmeket aratott. Ezek között voltak olyan meccsek, amelyeket megyei válogatottak ellen vívtak meg, mint például Szabolcs-Szatmár megye válogatottja ellen június 24-én.

„Hatalmas nézősereg előtt nagyszerű hírverése volt a labdarúgásnak válogatottjaink nyíregyházi előkészületi mérkőzése” – ezzel a címmel olvashatták másnap a Népsport címoldalán a tudósítást. A svédek ellen készülő válogatott tagjai vonattal érkeztek meg Nyíregyházára. A vasútállomáson népes küldöttség fogadta a csapat és a stáb tagjait, onnan pedig Sóstófürdőre vitték őket. A Néplap beharangozójából kiderült, hogy megyénk az elmúlt évben másodszor nyerte el az Országos Testnevelési és Sportbizottság (OTSB) vándorzászlaját a sport terén kifejtett jó munkáért, amit az OTSB Labdarúgó Szakosztálya a válogatott jutalomjátékával köszönt meg.

A megyei válogatott gerincét a Nyíregyházi Építők NB II-ben szereplő csapata adta, amit a megyei bajnokságban szereplő játékosokkal egészítettek ki. Az első félidőben ez a kezdőcsapat nézett szembe Cziborékkal: Bakos – Demeter, Csemiczki, Ma­gyar – Pokrovenszki, Ha­vacs – Molnár, Fábián, Tóth, Patai, Szlávik. A második félidőre ezek a játékosok léptek a pályára: Becs­kereki – Albert, Szép, Koskovics – Lakatos, Szarvas – Répási, Viktor, Tölgyesi, Kézi, Parragh. A 17 kapott gólra egy becsületgól jutott: a második félidő 29. percében Kézi volt eredményes. A válogatott góljaiból Kocsis négyet, míg Hidegkuti és Puskás hármat-hármat szerzett.

A mérkőzésre kilátogató 15 ezer néző ízelítőt kapott a magyar válogatott játékából. „Láthatták a gyors helycserés támadásokat, a védelem megzavarását, a gyors kitöréseket és lövéseket”. Bizonyára a hazaiak is életük meccsét játszották Bozsikék ellen!

 

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)