Amiről az utcák mesélnek... - A Krúdy Gyula Gimnázium 50 évvel ezelőtt nyitotta ki kapuit
Amiről az utcák mesélnek... - A Krúdy Gyula Gimnázium 50 évvel ezelőtt nyitotta ki kapuit

Krúdy Gyula nevét egy oktatási intézmény is őrzi szülővárosában. A Krúdy Gyula Gimnázium 50 évvel ezelőtt, 1969. szeptember 1-jén nyitotta ki kapuit. A város új iskolája a Vasvári Pál Gimnázium matematika-fizika és biológia-kémia tagozatos gimnáziumi, a rádió-tv műszerész szakközépiskolai osztályainak, valamint két általános gimnáziumi osztályának kiválásával alakult meg. Az iskola első épülete ekkor még név nélkül várta a diákjait, de mivel a köz, ahol található volt, a Krúdy Gyula utcából nyílt, így a népnyelv hamarosan Krúdyra keresztelte, amely 1970-ben hivatalosan is a neve lett. A névadó ceremóniáját az író lánya, Krúdy Zsuzsa is megtisztelte jelenlétével.

 

1974-ben tisztán gimnáziumi profilú iskolává vált, ahol a matematika és a biológia tagozatos képzés mellett általános tantervű osztályokat is indítottak. 1978-ban bevezették a fakultációkat, így a tagozatos oktatást egy időre befejezték. Az 1992/93-as tanévtől várják a hatosztályos gimnáziumi képzést választó tanulókat is. A tanulói létszám növekedése miatt az 1995/96-os tanév végén átköltöztek a mai, Epreskert utcai épületükbe. 1998 szeptemberétől pedig újra beindították az emelt szintű biológiaoktatást.

Az iskola épületében két emlékjel is őrzi a névadó emlékét. Az aulában látható Borbás Tibor szobrászművész alkotása. Krúdy mellszobrát az író születésének 100. évfordulója alkalmából, 1978. október 21-én leplezték le. Ünnepi beszédet dr. Katona Béla mondott. Az alapítás 30. évfordulója alkalmából, 1999. április 16-án, az iskola homlokzatán leleplezték Sebestyén Sándor alkotását. A szobrász plasztikáját az író Vörös postakocsi című műve ihlette. Az alkotást később áthelyezték, így az ma a főbejáraton belépőket fogadja.

 

 

(Szerzõ: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)