Amiről az utcák mesélnek... - 110 éve született Lukácskó András

  Lelkészi hivatását Ibrányban kezdte, majd 1934. január 5-től a nyíregyházi külvárosi egyházközségben szolgált missziós segédlelkészként.
A nyíregyházi tanyavilág reformátusai (ekkor mintegy 1800-an voltak) 1938-ban önálló egyházközségbe tömörültek (Tanyai Református Egyház) és egyhangú meghívással Lukácskó Andrást rendes lelkészüknek választották. Hivatalába Porzsolt István középszabolcsi református esperes iktatta be 1938. október 16-án a Kálvin téri református templomban. A Friedmann-telepi (ma: Kertváros) református gyülekezetnek 1947 tavaszán templomot, majd iskolát is építtetett.
1997. március 15-én, a lelkészi szolgálatának ideje alatt a Kertvárosban élõ emberek érdekében végzett önzetlen munkájáért a város díszpolgári címmel tüntette ki. 2000. szeptember 14-én hunyt el. 2002. március 24-én, a kertvárosi református gyülekezet elhelyezte egy tízlakásos szeretetotthon alapkövét. Az ünnepség keretében leleplezték a templom elõterében a gyülekezetalapító és templomépítõ emléktábláját (képünkön), Hadházy Gergely alkotását.


Lukácskó Andrásra az 1938-ban papírra vetett, a Szabolcsi Őrszem februári számában megjelent egyik írásának befejező gondolataival emlékezünk: „Tisztítsd meg szívedet, hogy abban csak az Isten akarata legyen. Légy okos szolga, ki rövid, földi élet elmúlásán át örömmel, boldogsággal várja Urának megérkezését”.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)