Amiről az utcák mesélnek –  Építőmesterek nyomában: Pavlovits Károly 2.

Pavlovits a m. kir. József Műegyetemen a szecesszió kiemelkedő képviselőjének, Lechner Ödönnek volt a tanítványa. Lechner a szecesszión belül sajátos nemzeti stílus kialakításán fáradozott, hatása Pavlovits több nyíregyházi és debreceni épületén is megfigyelhető. A városunkban még fellelhető tervezései 1904 és 1910 között készültek, elsősorban családi házak. (Megjelent a Nyíregyházi Napló február 11-ei számában.)

 

Az Evangélikus Főgimnázium vezetése 1905-ben az iskola egykori diákját bízta meg az épület keleti szárnyú bővítési munkálatainak műszaki vezetésével. Az Egyház utca 1. sz. alatti sarokházat Klár Lajos és felesége építtette 1905-ben. Az egykori családi házat később vendéglátásra rendezték be, ma is kereskedelmi célokat szolgál. Pincéjében egy időben az ifitanya is helyet kapott.

Sorozatunk két korábbi írásában már bemutattuk Pavlovits két épületét, amelyek ma szépen felújítva őrzik mesterük emlékét. A Benczúr tér 5. sz. alatti Ru­zso­nyi-házról és a Széchenyi u. 20. számú volt Burger-féle házról van szó. A Széchenyi utcán még két reprezentatív lakóépület fűződik a nevéhez. A sárga klinkertéglái kiemelik környezetéből a 13. sz. alatti épületet, amelyben egykor Zeneiskola is működött. Az eredeti díszeiből még sokat őrző oromfalas házat a Gyulaházy család építtette 1910-ben.

Története során már többször felújították a képünkön is látható 24. számú épületet, amelyet Zoltán József építtetett 1906-ban. Zoltán egyik alapítója és igazgatósági alelnöke volt az 1908-ban létrehozott Nyírvidéki Takarékpénztárnak. Családi házának homlokzatsíkját mindkét oldalról rizalitok zárják le, élénkítve ezzel az épület látványát, amelyet még izgalmasabbá tesznek a rajtuk kialakított manzárdtetők. Az ablakok felett és a manzárdtetők alatt növényi díszes betétekbe bújtatott női fejek, míg a középrész ablakai alatt növényi indák és virágok idézik a szecesszió hangulatát. Az indás és virágmotívumok a kapuzaton is megjelennek. Jó volna, ha egy újabb felújítást követően ez az épület is régi fényében pompázna a Széchenyi utcai társaihoz hasonlóan!

 

Szerző: Ilyés Gábor helytörténész

www.emlekjelek.hu