Ami a KGST piacon nem kapható, az tulajdonképpen nem is létezik

Óriási terület, 350-400 árus és több ezer vásárló. A Tokaji úti Vásártér, közismertebb nevén a „KGST” piac az évek folyamán kétségtelenül az ország egyik legnagyobb és leghíresebb piaca lett. Fújhat a szél, eshet az eső, piac volt, van, lesz. Ami pedig nem kapható ott, az tulajdonképpen nem is létezik.


Ukrán menyasszonyi ruha, orosz kaviár, lengyel csillár, kínai feliratos bevásárlótáska, csaptelep, patkányfogó és töménytelen mennyiségű ruha. A Tokaji úti vásártér használt és iparcikk piacán, közismertebb nevén a KGST-n, naponta átlagosan 350-400 árus értékesít, akiknek 25-30 százaléka külföldi.

Kiló számra az édességek

Míg a török és a lengyel áruk az utóbbi években háttérbe szorultak, a kárpátaljai eladók áruinak összetétele radikálisan megváltozott: a korábbi cipő és műszaki cikkek helyett olcsó édességeket és Ukrajnában kedvező áron beszerezhető tartós fogyasztási cikkeket és különböző élelmiszereket kezdtek árulni (sajt, vaj, ételízesítő, csokoládék, kekszek).

Persze, mindemellett bőséggel kaphatók lengyel öltönyök, török szőnyegek, kínai melegítők és magyar alkalmi ruhák is.

Több száz árus a nagybanin is

Most, hogy lement a dinnyeszezon, kezdődhet a krumpli, a karfiol- és káposztaidény a Nagybani piacon is. A nyári, forgalmasabb időszakban 200-250-en, az év további, kevésbé látogatott részében megközelítően 80-100-an árusítanak ott- tájékoztatta szerkesztőségünket Szabó Edina, a NYÍRVV Nonprofit Kft. sajtóreferense, aki hozzátette, a nagybani piacra hétköznaponként átlagosan 650-700 jármű hajt be, hétvégenként pedig eléri az 1500-1600 parkoló járművet.

 

Bruszel Dóra