Amerikai egyetemre csábítják

– Ez a 26. junior nyílt bajnokság elsõ helyéért járó díj. Ez a külföldi, ez pedig a magyar elsõ helyért járó díj, ez pedig a kedvenc díjam a Hole in one, azaz elsõre a lyukba. 183 méterrõl ütöttem be a labdát – mutatja büszkén trófeáit Závaczki Bálint. Egy komplett szobát töltenek meg relikviái. A nyíregyházi golfozó mindössze 14 esztendõs, de már számos rangos versenyt nyert. Nemcsak idehaza, hanem gyõzött többek között Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban is, de jó eredményeket ért el Olaszországban, Spanyolországban vagy éppen Skóciában is. Felkerült a világranglistára, ami azért nagy dolog, mert a férfiaknál sokáig õ volt az egyedüli magyar a listán. Minden 3 éves korában kezdõdött, amikor az édesapja lefûrészelte az egyik ütõ nyelét, hogy Bálint golfozhasson.

– Itt nõttem fel a golfpályán, majdnem minden napomat gyakorlással töltöttem. Nagyon jó néha visszagondolni, hogy kicsiként kezdtem, és ahová eljutottam, mekkora különbség van közte. Amit apukámtól láttam, azt másoltam, ütögettem, majd elkezdett velem foglalkozni. Beleszerettem a golfba, és a mai napig nagyon szeretek játszani. Megfogott a friss levegõ, a golf szépsége – mesélte a 14 éves sportoló.

Bálint és a család részérõl óriási lemondással jár a versenyzés. Mivel magántanuló, így édesanyja készíti fel a félévi vizsgákra, és eddig mindig kitûnõ lett. 2015-ben Budapesten vehette át a Magyarország Jó tanuló-Jó Sportolója elismerést.

[REKLAM]

– Októbertõl május közepéig a tanulásé a fõszerep, ilyenkor ezt télen csak a kisebb edzõtáborok szakítják meg. Nyáron nagyon keveset vagyunk itthon, és nincs esély a tanulásra. A golf egy fejjáték, ezért nagyon fontos a tanulás is – mondta Bálint.

Édesapja az edzõje is, így a család a versenyekre és az edzõtáborokba is együtt utazik. A magyar tehetségre már külföldön is felfigyeltek.

– A célunk az, hogy profi sportoló legyen, hogy ebbõl megélhessen, ha már ez az élete hároméves kora óta. Ha ez sikerül, akkor mindent elértünk. Ennek nagyon sok összetevõje van, sok dolog közbe jöhet, jókor kell jó helyen lenni, a versenyeknek jól kell sikerülniük. Ha véletlenül ez mégsem sikerül, B verzióként továbbtanulás lehet külföldön, ami szintén óriási dolog. Már 14 évesen Bálintnak golf ösztöndíjat ajánlottak az egyik amerikai egyetemrõl. Nem mentünk bele komoly tárgyalásokba, de jó érzés az, hogy megkeresték az alapján, hogy milyen helyen áll az európai ranglistán – mondta Závaczki Zsolt.

Bálint jelenleg a legjobb magyar férfi versenyzõként a 2100. a világranglistán. 70 millióan golfoznak a világon, de csak azok kerülhetnek fel a listára, akik már megnyertek egy nyílt versenyt. Azzal pedig végképp nagyon kevesen büszkélkedhetnek, hogy egy ütésbõl a lyukba találtak. Bálintnak ez már kétszer sikerült. A versenyzõ neve most is jól cseng, s a célja ebben az idényben, hogy megvédje címeit idehaza és külföldön is.

Dankó László