Alzheimer Café – Mit is jelent a demencia?

A demenciáról

Az idő múlásával egyre gyakrabban felejtünk el dolgokat, egyre szétszórtabbá válunk.
A demencia kifejezés összefoglalóan a szellemi képesség jelentős romlását, a személyiség, a viselkedés megváltozását, az emlékezet romlását takarja. A betegségnek több fajtája van, a nők körében az Alzheimer-kór, míg a férfiak között a vaszkuláris demencia jelenhet meg leggyakrabban.

65 éves kor felett a lakosság 6-9%-át érinti Európában, világszerte pedig akár a 10%-ot is eléri.

Ez a betegség az egész világon súlyos népegészségügyi probléma.

Bizonyított tény, hogy minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezünk, annál kisebb a valószínűsége a demencia kialakulásának. Nem törvényszerű, hogy idős korunkra romoljon a szellemi teljestő képességünk. Az keringési és mozgásszervi betegségek kialakulásának megelőzése, az agyunk működésének karbantartása jelentősen csökkentheti az idős korban gyakran előforduló demencia betegséget.

Fontos védő tényező lehet a tanulás, az agy rendszeres karbantartása.

Sajnos a demens betegek jelentős többsége későn kerül szakemberhez. Az együtt élő emberek, a családtagok gyakran gondolják azt, hogy az idősödés természetes velejárója a szellemi hanyatlás. Mivel együtt élnek, nem tulajdonítanak jelentőséget az árulkodó jeleknek és mire orvoshoz fordulnak, már kialakul a személyiség teljes megváltozása.
Fontos tehát, hogy figyeljünk az árulkodó jelekre – memóriaproblémákra, a napi működésben megjelenő problémákra, beszédzavarra.

A betegségről, az árulkodó jelekről, a kialakult tünetekről beszélgetünk ismét, az Alzheimer Café következő találkozóján, és arról hozzátartozóként mit tehetünk?

Kell e segítséget kérnünk, mikor és hogyan tehetjük ezt meg?

A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ és az Idősekért és fogyatékosokért Jószolgálat Alapítvány, az Alzheimer Café következő találkozóját a Hotel Korona különtermében, 2018. június 28-án csütörtökön 15 órától szervezi, Kőműves Zsuzsanna szakpszichológus közreműködésével.

Minden érdeklődőt szívesen látunk egy délutáni kávéra.