Általános iskolások rajzolták le, hogyan látják a megyénkben történt fejlesztéseket
Általános iskolások rajzolták le, hogyan látják a megyénkben történt fejlesztéseket

„Európai uniós fejlesztések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” – ezzel a címmel hirdetett rajzpályázatot általános iskolai tanulók részére az SZSZBMFÜ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. keretein belül működő Europe Direct Tájékoztató Központ.

Az idei évnek két fő aktualitása volt. Az európai választásokat már magunk mögött hagytuk, első féléves kommunikációs tervünket főként erre építettük. Az iskolai tanórákat, a kerekasztal beszélgetést de a népszerű Európai filmhét vetítések előtti tájékoztatója is a választások fontosságára hívta fel a figyelmet. 

Amivel viszont úgy gondoltuk, megmozgatható a gyerekek fantáziája, az  hazánk uniós csatlakozásának kerek évfordulója. Magyarország 15 évvel ezelőtt, 2004. május 1-én csatlakozott az Európai Unióhoz.

Ahhoz a gazdasági és politikai közösséghez, amely ma már meghatározza mindennapjainkat. A gyerekek új óvoda- vagy iskolaépületekbe járnak, az idősek szabadidős-, szakmai- és egészségprogramokon vehetnek részt, az egyetemisták ösztöndíjjal tanulhatnak az Európai Unió országaiban, a mezőgazdasági termelők traktorvásárlási lehetőséget vehetnek igénybe és fejleszthetik gazdaságukat az uniós forrásoknak köszönhetően és sorolhatnánk.

A pályázat célja az volt, hogy a gyerekek éppen erről rajzoljanak, vagyis amely saját környezetükben épült meg/jött létre uniós forrás hozzáadásával. Lehet ez épület, lehet egy programon való részvétel élményszerű megjelenítése, egy lehetőség ábrázolása, amely uniós programban zajlott és az adott településhez vagy a tanuló kicsit tágabb környezetéhez kapcsolódik.

A felhívásra több mint 90 pályamű érkezett és az általános iskolai korosztály majd’ mindegyike képviseltette magát elsőtől nyolcadikig. Megmozdult az Eötvös gyakorló több tanulója, a Kazinczy Tagintézmény egyik osztálya és a Szent Imre Általános Iskola diákjai is.

A legjobb rajzok falinaptárra kerültek rá, a legtehetségesebb diákok pedig komoly díjazásban részesültek. Ám a Europe Direct hálózat gyakorlatához hűen a pályázó gyerekek osztálytársait is megjutalmazta: mindhárom intézmény részt vehet a Jósa András Múzeum Szinyei-kiállításához kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásán a Europe Direct Szabolcs-Szatmár-Bereg jóvoltából.

 

Demeter Zsuzsa

EDIC Member