Álmodj, tervezz, alkoss! – Megújult a szakképzés Nyíregyházán

Ez tér lehetőséget ad a fiatalok számára, hogy megismerkedjenek a 21. századi szakmákkal, többek között a robotikával. Ebben a speciális oktatótérben a diákok tehetségére is odafigyelnek, hiszen van fa- és fémmegmunkáló műhely, varroda, valamint 3D nyomtatóval is rendelkeznek. Új, modern informatikai eszközökkel vezérelt gépek segítik őket az alkotásban. A műhely filozófiája, hogy a technológia mindenkié, és bárki képes működő eszközök elkészítésére. A helyiségben a hagyományos oktatás mellett gyakorlatokkal is kiegészítik a programot.

Gurbánné Papp Mária a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta:

A közel 300 m2-en létrejött Digitális Közösségi Alkotóműhelybe elsősorban a Nyíregyházi Szakképzési Centrum tanulóit várjuk, de szeretnénk lehetőséget biztosítani óvodás kortól egészen felnőtt korig mindenkinek, hogy egy-egy ötletet megvalósítson. Ebben az alkotóműhelyben megtalálható a kicsiknek a LEGO, a felnőtteknek pedig a 3D nyomtató, a drónok, valamint a robotok. Lehetőség nyílik arra, hogy akár a hímzés, a forgácsolás mellett kipróbálják azt, hogy hogyan működik egy drón, vagy egy padlórobot, sőt akár egy komolyabb robot is. Természetesen attól függően, hogy a tanulóink milyen fázisban vannak, megtervezhetik, programot írhatnak, és működtethetik ezeket az eszközöket.

A tanulók mellett az új generációra is odafigyelnek, hiszen rendelkeznek egy úgynevezett Élménysarokkal, amely az odalátogató óvodásoknak szereltek fel. A Szakképzési Centrum vezetősége a jövőben azt szeretné, ha a tudásvágy nem csak az iskola tanulóit, de szüleiket és hozzátartózóikat is alkotásra késztetné. Ezért anya-lánya, apja-fia szakköröket szerveznek, ahol önálló ötletekből születhetnek eszközök. Továbbá a duális szakképzés erősítése céljából minden hónapban térségbeli szervezetek mutatkozhatnak be, így tartanak tematikus műhelynapokat.

 

Horváth Kíra