Allergiaszezon – Még csak most jön a neheze!

Egyre több az allergiás panasszal orvoshoz forduló páciens Nyíregyházán. Jelenleg a pázsitfű- és csalánfélék koncentrációja magas, de rövidesen virágzani kezd a hírhedett parlagfű is. A szakorvosok szerint, ha valakinek napok óta folyik az orra, ráadásul tüsszög, könnyezik vagy kapar a torka, akkor minél előbb érdemes orvoshoz fordulnia.


Életében először vett részt allergiateszten a nyíregyházi Gubik Jánosné. Azt mondta panaszai nincsenek, igazából csak kíváncsi volt arra, hogy nem allergiás-e valamire. A bőrpróba eredménye megnyugtató volt számára.

A környezetemben vannak allergiások, most csináltattam egy allergiatesztet, szerencsére negatív lett, úgyhogy semmire nem vagyok allergiás. Örülök neki!

– tette hozzá Gubik Jánosné.

 

„Benne vagyunk a közepében”

 

Orrfolyás, tüsszögés, viszketés, könnyezés, torokkaparás, torokduzzanat – ezek az allergia tipikus tünetei. Ha valakinek már hosszabb ideje ilyen panaszai vannak, vagy bizonyos hónapokban rendszeresen előjönnek, érdemes felkeresnie egy szakorvost, mert valószínűleg allergiával küzd. Most éppen a pázsitfűfélékre érzékenyek szenvednek a legjobban az allergiások közül, ezt mondja a szakorvos. Rövidesen azonban virágzani kezd a parlagfű is, ami nagyon sok ember életét megkeseríti. A heves panaszokat legtöbbször különböző specifikus tablettákkal lehet enyhíteni, illetve a szem- és orrspray készítmények jönnek számításba.

Mellette az életmódváltás is sokat segíthet. A másik megoldás pedig az, hogy ha lehet, irtással szabaduljunk meg az allergén növényektől, bár ez az opció kultúrnövények esetén nem jöhet számításba. A szakorvos arra is felhívja a figyelmet, hogy bizonyos esetekben úgynevezett keresztallergia alakulhat ki.

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos pollen génszekvencia, illetve ételek, gyümölcsök génszekvenciája megegyezik, és ha a pollenszezonban, bizonyos ételeket elfogyaszt, erre megfelelő táblázat van, ez a keresztreakciót adó táblázat. Kiemelném itt a parlagfüvet, aminek nagy az allergizáló hatása és ugyanabban az időszakban van a görögdinnye, sárgadinnye, uborka, kivi, banán, aminek a fogyasztása kifejezett súlyos, allergiás reakciókat okozhat.

– szögezte le dr. Csajbók Valéria, tüdőgyógyász, allergológus szakorvos.

 

Beutalóval vizsgálnak

 

A allergiavizsgálatot Nyíregyházán beutalóval a Megyei-Városi Tüdőgondozó Intézetben lehet elvégeztetni a Víz utca 9. szám alatt. Itt a szakorvos természetesen terápiás lehetőségeket is kínál a paciensesek számára.


Z. Pintye Zsolt