Állatsimogató és biokert – Öko-suli lett a sóstóhegyi Szabó Lőrinc tagintézmény
Fotó: Trifonov Éva

Egyedülálló öko-iskola lett a sóstóhegyi Szabó Lőrinc tagintézmény. Állatsimogató és biokert segíti ezentúl az oktató-nevelő munkát, amire több mint tízmillió forintot fordított a Nyíregyházi Tankerületi Központ. Az átadó ünnepségen egy fontos hírt is bejelentettek, szeptembertől felső tagozat is indul a sóstóhegyi intézményben.

Kecskék, kisebb szárnyasok, gyógy- és fűszernövények az udvaron. Nem megszokott látvány várja a diákokat a sóstóhegyi iskolában. Szerda délelőtt átadták az állatsimogatót és a biokertet a Szabó Lőrinc tagintézmény udvarán. Az úgynevezett Örökös Öko-iskola program kialakítása még 2020 szeptemberében kezdődött.

Öko-iskola

„Ez egy olyan koncepció, ami a természetközeliséget tekinti a legfontosabbnak, azt tartja szem előtt, hogy a gyerekek ne csak könyvekből tanulják, hanem megtapasztalhassák, hogy mit is jelent, hogy a természet részeként élünk, létezünk. Az állatokat érintés közelben ismerhessék, gondozni tanulják, a jellemük így fejlődhessen.” – nyilatkozta Gaszperné Román Margit, a Nyíregyházi Tankerületi Központ igazgatója.

Mezőgazdaság az iskolában

Az ötletgazda a tagintézmény-vezető Rusznyák László volt, majd a tankerülettel közösen elkezdtek partnereket keresni a kezdeményezéshez. Az állatokat a Nyíregyházi Állatpark ajánlotta fel az iskolának. A gyerekek ezentúl testközelből is megtapasztalhatják a mezőgazdasági munkákat, az állatsimogató mellett egy biokertet is létrehoztak. Itt gyógy- és fűszernövényeket termesztenek, minden osztály egy-egy ágyást kapott az udvaron.

„Ez egy egyedülálló kezdeményezés a városunkban mindenképpen, de tudtommal az országban sincs hasonló. A gyerekek személyiségét fogja fejleszteni, a környezettudatosságukat, az embertársaihoz való viselkedését, a felelősségteljes állattartást megtanulják kisgyermekkorban és azt gondolom, hogy így érnek majd olyan ifjúvá, hogy minél hasznosabb tagjai lehessenek majd a társadalomnak.” – mondta Ágoston Ildikó, önkormányzati képviselő.

Az állatsimogatóra, a növénykertre és az üvegházra valamivel több mint tízmillió forintot fordított a Nyíregyházi Tankerületi Központ. Udvari tereprendezésre, nyílászárócserére és hőszigetelésre további, közel 23 és fél millió forintot költöttek itt Sóstóhegyen.

„Nagyon fontos, hogy a gyerekek mindennapi életének a részévé tegyük az állatgondozást és az egészséges életmódra nevelést is. Az állatsimogatóval és a biokertészettel ezt meg tudjuk valósítani, segíteni, hiszen a 21. század gyerekeiről van szó, akiket a környezetükben olyan gyors hatások érnek, mellyel kapcsolatban a mi feladatunk, hogy becsempésszünk egy kis állatgondozást. Ha ezt meg tudjuk valósítani, akkor biztos, hogy ezt tovább tudják vinni, adni, a saját életükre is pozitív hatásokat tud generálni, hiszen a felelősségteljes gondozás mindig ott lesz mellettük és nekünk vezetőknek az a legfontosabb, hogy ez az oktatás része is legyen.” –  nyilatkozta Dr. Szabó Tünde, országgyűlési képviselő és sportállamtitkár az ünnepségen.

Újra lesz felső tagozat

A rendezvényen egy nagyon fontos bejelentés is elhangzott, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szabó Lőrinc Tagintézménye 2021 szeptemberétől felső tagozatos osztályokat is indít, így akik most a sóstóhegyi iskolában negyedik osztályosok, itt folytathatják majd az ötödik évfolyamot a nyári szünet után.

Kapcsolódó galéria

Állatsimogató és biokert átadás Sóstóhegyen