Állatot csak átgondoltan!

Kutyák szaladnak a kerítéshez és a látogatót szemlélik, aki az Állatbarát Alapítvány Csatorna utcai telephelyére érkezett. Egy másik kennelben lila pulóveres kiskutya néz barna szemekkel szinte kéri az embert, vigye haza. A macskaneveldében négy- öt hónapos apró szőrgombócok kergetnek egy műegeret, a többiek összebújnak, hiszen kint zord az időjárás. Karácsonykor sok családban nem tudnak ellenállni a gyerekek kérésének és állattal lepik meg őket. Egy élőlény érkezése azonban mindig nagy változásokat okoz a befogadóknál. Legyen szó kutyáról, vagy macskáról, óriási felelősséget jelent ez a gazda számára. Új feladatok, új szokások alakulnak ki a családban, amelyek az ünnepek elmúltával is megmaradnak, a gondoskodásba vett állatról a szürke hétköznapokon is: gondoskodni feladat és kötelesség. Az Állatbarát Alapítvány munkatársai éppen ezért azt javasolják, aki úgy ismeri gyermekét, hogy a karácsonyi csoda után nem fog törődni az új jövevénnyel, inkább ne fogadjon örökbe állatot.

Pelyvás Csaba, az Állatbarát Alapítvány szóvivője azt mondta, állatvédőként inkább ellenérvei vannak azzal kapcsolatban, hogy a díszes dobozban kutya, vagy cica legyen. Azt mondta, sok szülő nem tud nemet mondani gyermekének, amikor karácsonyra állatot kér. Ez azonban sokkal összetettebb. Sok gyerek hamar megunja a gondjaira bízott kisállatot és előfordul az is, hogy az utcán, jobb esetben az Állatotthonban kötnek ki a meggondolatlanul örökbe fogadott jószágok.

Egy kisállat érkezése persze nagyon sok pozitív fordulatot is hozhat magával. Feladattudatra, kötelességre és a másokról való gondoskodásra nevelheti a gyerekeket. Ehhez azonban sok időre és türelemre van szükség. Az Állatbarát Alapítvány munkatársai arra kérik a felnőtteket, többször gondolják meg, mielőtt állatot fogadnak be, hiszen a megunt élőlényeket lehetőségeik és férőhelyeik korlátozott számában nem áll módjukban mindig befogadni. Inkább azt tanácsolják, az ünnepek elmúltával látogassák meg az Állatbarát Alapítvány Csatorna utcai telephelyét, ahol az állatvédők munkájába bepillanthatnak és megismerkedhetnek az állattartással kapcsolatos teendőkkel.

M.E.