Állatok Világnapja

Az Állatok Világnapját 1931 óta ünneplik minden évben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ez a nap egyben Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja. A legenda szerint Assisi Szent Ferenc értette az állatok nyelvét, és beszélgetett is velük. Ő már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Az állatvédő szervezetek ezen a napon nemcsak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet.

 

Különleges programok a Nyíregyházi Állatparkban

 

Október 4-én különleges programok fogadták az érdeklődőket a Nyíregyházi Állatparkban is.

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az Állatok Világnapja alkalmából még különlegesebb bemutatókkal kedveskedjenek az állatparkba látogatóknak. Hozzátette, a vendégek fókashow-n, madárbemutatón is részt vehettek, a bátrabbak pedig hüllőket is simogathattak.

Volt, aki Csongrád megyéből érkezett Nyíregyházára, hogy az Állatok Világnapján megcsodálja az Európa-szerte híres Nyíregyházi Állatpark élőlényeit.

 

Örökbe fogadható állatok

 

Nem különleges állatok, hanem kutyák és macskák árválkodnak Nyíregyházán, az Állatbarát Alapítvány Csatona utcai telephelyén. Jelenleg 200 kutya és 60 macska várja azt, hogy valaki örökbe fogadja őket. Az alapítvány munkatársai mindennap reggel nyolc órától délután négyig várják azokat az állatbarátokat, akik egy kisállattal szeretnék napjaikat színesebbé tenni. Ha valakinek nem áll módjában állatot örökbe fogadni, a Csatorna utca kis lakóit elviheti sétálni, vagy játszhat velük a telephely nyitvatartási idejében.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)