Állásbörze az arénában – A csökkenő munkanélküliség mellett megjelent a munkaerőhiány is
Fotó: Szarka Lajos

A munkaerőhiány és a betöltetlen állások sokasága párhuzamosan van jelen a munkaerőpiacon Szabolcs-Szatmár-Beregben is. A kettő egymásra találása érdekében szervezett újra állásbörzét a Kelet-Magyarország a Continental Arénában. A megyei napilap rendezvénye már az ötödik a sorban, ahol kisebb-nagyobb munkáltatók, oktatási-képzési intézmények és fejvadász cégek egyaránt kínáltak lehetőséget az érdeklődőknek.

40 cég és szervezet várta rengeteg konkrét állásajánlattal az érdeklődőket a Continental Arénában. A Kelet-Magyarország azért vállalkozott néhány évvel ezelőtt az állásbörzék sorozatának megszervezésére, hogy megteremtse a lehetőséget a munkát keresők és a munkát kínálók között a közvetlen találkozásra – hangzott el a megnyitón.

A nagy találkozások napja

Tényleg nagy találkozásoknak a napja lehet a mai, hiszen, hogyha valaki munkanélküli és állást talál, biztos, hogy emlékezni fog arra a napra, arra a pillanatra, amikor szerződést írnak alá vele, vagy ha van éppen állása, de egy jobbról, szebbről álmodozott, és azt pont itt megtalálja.

– fogalmazott Nyéki Zsolt, a szervező Kelet-Magyarország főszerkesztője.

Nő a foglalkoztatottság, csökken az álláskeresők száma

A csökkenő arányú, de még létező munkanélküliség mérséklése és a közfoglalkoztatásban résztvevők számának csökkentése egyaránt a célja a megyei kormányhivatalnak, s az, hogy minél több gyermek tapasztathassa, hogy a szülei minden nap dolgozni mennek. A számok az út helyességét igazolják, hiszen az elmúlt negyedévben is nőtt a foglalkoztatottak száma Szabolcs-Szatmár-Beregben, az álláskeresők száma több, mint a felére csökkent 2010-2011-hez képest, és a közfoglalkoztatásban is már csak 21.500-an dolgoznak, a 2016. évi 37.000-es létszámmal szemben. Mindezért a kormányhivatal rendezvények mellett több programot is menedzsel. 

11.000 ember helyezkedett el

Román István, megyei kormánymegbízott azt mondta:

Eredményeink is vannak. Egy kormányzati mintaprojekt eredményeként idén már közel 11.000 ember elhelyezkedését segítettük valamilyen úton-módon. Ez a munka nem lehetett volna ennyire hatékony, ha Önök, a jelenlévő kiállítók ne lennének a partnereink. Önöknek munkaerőre van szükségük, mi azért dolgozunk, hogy minél több embert a megfelelő munkahelyre kiközvetítsünk.

Képzéssel a munkaerőhiány leküzdéséért

A foglalkoztatási helyzet javulásával párhuzamosan megjelent a munkaerőhiány is, melyet a következő időszakban egyre több képzési, átképzési programokkal is igyekeznek orvosolni. Az oktatási-képzési intézményekkel közös gondolkodás fontosságát emelte ki köszöntőjében Nyíregyháza képviseletében dr. Ulrich Attila alpolgármester is.

Városunk vezetése az elmúlt tíz évben megtett mindent azért, hogy jó kapcsolat alakuljon ki az itt lévő kis- és középvállalkozásokkal, illetve nemzetközi cégekkel, melyek nagyon jelentős fejlesztéseket hajtottak végre városunkban. Ennek egyik eredménye az, hogy húsz hiányszakma is van a megyében. Azt gondolom, s ezt a Nyíregyházi Szakképzési Centrum jelenléte is megerősíti, hogy a közös gondolkodás nagyon fontos a jövőt tekintve.

Jön a Pályaválasztási Kiállítás

Ami Nyíregyházát illeti, szintén kedvezőek a folyamatok, hiszen a napokban volt egy nemzetközi cég munkahelyteremtő beruházásának a bokrétaavató ünnepsége, a Tréner Kft. oktatási központot és hangárt avatott hétfőn, és az Electrolux is jelentős fejlesztést hajt végre városunkban – mások mellett.

A következő, szintén e témában szerevezett esemény a Pályaválasztási Kiállítás lesz két hét múlva, a kormányhivatal égisze alatt, ugyancsak az arénában.

Kapcsolódó galéria

Kelet-Állásbörze 2019