Állami helyek a pótfelvételin – Augusztus 9-ig jelentkezhetnek a Nyíregyházi Egyetemre

Augusztus 9-e, vasárnap éjfél – eddig lehet jelentkezni a Nyíregyházi Egyetemre a pótfelvételi eljárás során. Fontos változás, hogy ebben az évben már állami ösztöndíjas helyekre is pályázhatnak azok, akiknek a ponthúzás után nem sikerült bejutni egyik intézménybe sem. Egy új szakot is meghirdet a Nyíregyházi Egyetem a pótfelvételi keretében, a mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő mesterképzést.

 

Augusztus környékén minden felsőoktatási intézménynek lehetősége van pótfelvételi eljárás keretében bizonyos szakokat újra meghirdetni. Ebben az évben egy fontos változásra hívja fel a figyelmet a Nyíregyházi Egyetem, idén állami ösztöndíjas helyeket is meghirdettek, ez korábban nem volt jellemző. A jelentkezők az agrár-, a gazdaságtudományok, az informatika, a műszaki, a pedagógusképzés, valamint a társadalomtudomány képzési területek alapképzési szakjain pályázhatnak a finanszírozott helyekre.

Fontos a határidő

A pótfelvételi eljárásban meghirdetett szakokra augusztus 9-e, vasárnap éjfélig lehet jelentkezni online az E-felvételi rendszerében.

„Mindent ezen határnapig kell teljesíteni, tehát eddig kell felterjeszteni és csatolni valamennyi dokumentumot, hiánypótlásra már nincsen lehetőség. Van egy új szakunk is, ami örömteli, az általános felvételi eljárásban még nem is tudtuk meghirdetni, egy mesterképzési szak, a mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő szak, ami szintén állami és önköltséges képzésben is meghirdetésre került” – mondta Halkóné dr. Rudolf Éva, az Igazgatási és Humánpolitikai Központ vezetője.

Kötelező emelt érettségi

Csak azok jelentkezhetnek pótfelvételire, akiket nem vettek fel sehova vagy egyáltalán nem jelentkeztek az általános felvételi eljárás keretében 2020 szeptemberében induló képzésekre. Több szempontból is rendhagyó évnek számít a jelenlegi, többek között azért is, mert ettől az évtől már bemeneti követelmény volt minimum egy emelt szintű érettségi.

„Az látható, hogy országosan is valamennyi felsőoktatási intézmény életében ez visszaesést jelentett, így a Nyíregyházi Egyetem életében is. A pótfelvételi keretében is csak azok nyújthatják be a jelentkezésüket, akiknek az emelt szintű érettségi megvan. Természetesen arra is figyelni kell, hogy egy adott szakhoz milyen tárgyból van lehetősége érettségit tenni. Optimisták vagyunk, mivel azt mondják a munkatársak, hogy égnek a telefonvonalak és e-mailben is nagyon sokan érdeklődnek” – tette hozzá Halkóné dr. Rudolf Éva.

Értesítik a gólyákat

Fontos azt is kiemelni, hogy azok a hallgatók, akik költségtérítéses képzésre nyertek most felvételt, egy év után államilag finanszírozott státuszba kerülhetnek a tanulmányi eredményük alapján. A Nyíregyházi Egyetem szakirányú továbbképzéseire is van lehetőség még jelentkezni, augusztus 31-ig. Ezeket viszont csak önköltséges formában tudta meghirdetni az intézmény. Az egyetem közleményéből az is kiderül, hogy a most felvételt nyert hallgatók számára szervezett augusztusi gólyatáborról a Hallgatói Önkormányzati Testület, illetve az intézmény tájékoztató levelet küld a napokban, egyúttal informálja az új hallgatókat a beiratkozás és a tantárgyfelvétel pontos rendjéről is. A jelenlegi járványügyi helyzet alapján a szokásos formában indul 2020 szeptemberében a következő tanév, az elhalasztott diplomaosztót ősszel tartja meg az intézmény, szeptember 19-én. Az aktuális járványügyi helyzettől függően a tanév indításával kapcsolatos tervek, időpontok változhatnak.