Alig emelkedett az új építésű lakások négyzetméterára

Egy százalék alatti áremelkedést mért az Otthon Centrum az új építésű lakások négyzetméterárában az első negyedévben, ilyen csekély növekedés legutóbb a Covid-időszak alatt volt a vidéki ingatlanpiacon. Debrecen árban és projektszámban is listavezető.

- Az első negyedévet összesítő adatsor szerint az új építésű lakások kínálati négyzetméterára átlagosan 1,035 millió forint, ami mindössze 0,7 százalékkal haladja meg a korábbi negyedéves értéket, és éves összevetésben is tíz százalék alatti, 9,4 százalékos áremelkedést jelent

– derült ki az Otthon Centrum legfrissebb összegzéséből. Ilyen kismértékű emelkedésre legutóbb a Covid második hulláma alatt volt példa az új építésű lakások piacán. A cég tapasztalata szerint a legtöbb projektben nem, vagy csak minimálisan emeltek árat a fejlesztők. Ugyanakkor a vidéki városok közötti ársorrend változott, és már Debrecen a legdrágább 1,22 millió forintos fajlagos négyzetméterárral, ami a településen az utóbbi negyedévben indult, jelentős számú új projekttel magyarázható. Sopron négyzetméterenként 1,18 millió forinttal a második, míg Szeged 1,12 millió forinttal a harmadik. Egymillió forint feletti fajlagos ár jellemző még Érdre, Pécsre és Veszprémre. A nagyvárosok mindegyike megközelítette az egymilliós átlagot, és Miskolcon is 900 ezer forint fölé nőtt az átlagérték. 

A kisebb városokban egyaránt meghaladta a kínálati négyzetméterár a 600 ezer forintot. Továbbra is Békéscsaba a legolcsóbb, itt 605 ezer forintért kínálják az új lakások négyzetméterét, míg Hódmezővásárhelyen 700 ezer forint az átlag. A legtöbb városban a 750-950 ezer forint közötti sávban mozog az átlagos négyzetméterár.

Az Otthon Centrum első negyedéves felmérése szerint a 25 megyei jogú városban összesen 259 projektben 6003 lakás épül, ami nagyjából azonos az előző negyedéves adatokkal. A projektek száma, valamint az épülő lakások száma 2,5 százalékkal kevesebb, ugyanakkor az 1,035 millió forintos átlagos kínálati négyzetméterár 0,7 százalékkal magasabb a három hónappal ezelőttinél.

Ahogy az árversenyt, úgy a projektszámokat is Debrecen vezeti, a legtöbb beruházás itt található (46), majd Szeged (33) és Pécs (24) a sorrend. Ezután a százezer főnél népesebb városok következnek: Győr, Kecskemét, Nyíregyháza és Székesfehérvár. A sorból Miskolc lóg ki, mindössze öt projekttel. A kisebb városokban azonban ennél jóval kevesebb projekt jellemző. A lista végét Hódmezővásárhely és Békéscsaba zárja, ahol mindössze egy, kisebb lakásszámú projekt épül, míg Esztergomban, Dunaújvárosban és Salgótarjánban továbbra sincs aktív beruházás. 

A lakások számában Szeged végzett az élen, majdnem ezer épülő ingatlannal, míg Debrecen a második, megközelítőleg 700 lakással. A harmadik helyen 610 lakással Nyíregyháza szerepel.

Az idei negyedévben elindított 30 projekt 470 lakása közül 26 projekt 415 lakásának az értékesítését kezdték el a fejlesztők, a többi projekt tervként szerepel, illetve az engedélyezési eljárást indították el. A legtöbb, hét projekt kivitelezése Debrecenben indult el idén.