Alig egy hónapjuk maradt a SZÉP-kártya tulajdonosoknak – Fizessenek élményt kártyával!

A határidő után a pénzt a munkavállalók kapják vissza, ráadásul egy határozattervezet szerint a jövőben büntetnék azokat, akik nem költik el juttatásaikat. Az OTP Bank adatai szerint a SZÉP-kártyákra 2016-ban feltöltött 77,2 milliárd forintnak több mint a 95 százalékát április közepéig már felhasználták a munkavállalók. Így mintegy 240 ezer dolgozónak több mint 3,3 milliárd forintot kell még elköltenie május 31-éig. A K&H Banknál közel 460 millió forint lejáró összeg van a SZÉP-kártyákon. Az összeg legnagyobb része a szállás zseben található, ezt követi a vendéglátás, majd a szabadidő zseb. Az MKB kártyákon április közepén még 42 ezer munkavállalónak volt lejáró egyenlege a 2016-ban nyújtott 13,6 milliárd forint munkáltatói juttatásból. A nagyobb összegek felhasználásához érdemes tudni, hogy a kártya mindhárom alszámlájáról lehetséges szálláshelyen fizetni.

A határidőig pedig a pünkösdi hosszúhétvége is segíti az elköltéseket

Sokaknak az jelenthet problémát, hogy mindössze néhány ezer forintot kellene elköltenie. Érdemes tudni, hogy szükség esetén részösszeg is fizethető, majd a maradék téríthető készpénzzel vagy bankkártyával. Tavaly az átutalt összegek 1-1,5 százalékát nem költötték el a kártyatulajdonosok, így több százmillió forintot kaptak vissza a munkáltatók, akiknek ezt egyéb bevételként kell elkönyvelniük. Ha ezt a cég újra kiosztaná, akkor a szabályok szerint ismét adóznia kellene.

A cafeteria-szakértők azt javasolják, hogy az így megmaradt pénzt a cégek fordítsák akár csapatépítő tréningekre vagy munkahelyszépítésre

A SZÉP-kártya tulajdonosok pedig bankjuk internetes felületén tájékozódhatnak egyenlegükről vagy telefonon kérhetnek tájékoztatást arról. A pihenőkártyákon található 2016-os összeg terhére többek között színház- és koncertjegyek, múzeumbelépők, szállások vagy éttermi étkezések, fürdőszolgáltatások költségei is elszámolhatóak. Több internetes felületen található elfogadóhely-kereső – érdemes tájékozódni, hogy hol, milyen élményeket lehet fizetni SZÉP-kártyával.

 

Dér Vivien

Fotó: Internet