Álgyógyszereket árulnak a neten a pandémia gátlástalan haszonlesői
Álgyógyszereket árulnak a neten a pandémia gátlástalan haszonlesői

Elszaporodtak a hamis koronavírus-gyógyszerekre építő átverések az interneten. Egyre több oldalon kínálnak csodaszereket a koronavírus-fertőzés ellen, de ezeknek ne dőljünk be – figyelmeztet a rendőrség.

A koronavírus-járvány továbbra is nagyszerű alkalmat nyújt a bűnözőknek, hogy az emberek természetes aggodalmát átverésre és anyagi haszonszerzésre próbálják meg felhasználni – írja a rendőrség honlapján.

Elszaporodtak a hamis koronavírus-gyógyszerekre építő átverések az interneten. Egyre több oldalon kínálnak csodaszereket, de ezeknek ne dőljünk be – figyelmeztetett a rendőrség honlapján.

A kiberbűnözés elleni főosztály nyomozói az utóbbi hetekben

több olyan honlapot és fórumot is azonosítottak, amelyeken ismeretlen személyek koronavírus elleni csodaszereket próbálnak meg értékesíteni a lakosság részére.

A minél nagyobb haszon elérése érdekében a bűnözők úgy állítják be ezeket a „gyógyszereket”, mint amelyek szigorú bevizsgálásokon estek át, természetes hatóanyagokat tartalmaznak és teljes hatékonysággal képesek leküzdeni a koronavírus-fertőzést vagy annak bármely szövődményét.

A hangzatos leírásokon túl sem az említett szerekről, sem azok terjesztőiről nem találhatunk semmilyen ellenőrizhető adatot,

a megszólaltatott szakértők valójában nem létező személyek, a tudományos kutatások pedig sosem történtek meg.

A kibernyomozók a bűncselekmény gyanúját megalapozó oldalak felderítése esetén minden esetben nyomozást indítanak az üzemeltető személyek azonosítása és felelősségre vonása céljából, valamint felveszik a kapcsolatot a tárhelyszolgáltatókkal a weboldalak internetről történő mielőbbi eltávolítása érdekében.

Közölték, hogy a koronavírust ellen nem léteznek csodakészítmények, védőoltásokhoz pedig kizárólag az állam által felügyelt úton juthatunk hozzá.