Alföldi szecesszió Nyíregyházán

A tíz tematikus és tíz mikrorégiós tablón több mint 150 szecessziós épületet tekinthetnek meg az érdeklődők azon a vándorkiállításon, amelyet a Nyíregyházi Városvédő Egyesület hozott a szabolcsi megyeszékhelyre. A szervezet csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek keretein belül Magyarország, azon belül is az Alföld szecessziós épületeit mutatják be, hiszen Nyíregyházán nagyon sok ilyen stílusban épült ház található. A Kiskunfélegyházáról indult vándorkiállítás először a szabolcsi megyeszékhelyen látható.

 

Szecessziós épületek Magyarországon

 

Cservenyák Katalin, a Nyíregyházi Városvédő Egyesület elnöke azt mondta a megnyitó előtt, nemcsak külföldön lehet szecessziós épületeket látni, hanem az országban is szét kell nézni, mert csodálatos építészeti emlékeket hagytak itt az elődök.

További képekért kattintson a fotóra!

Az elnök hozzátette, vannak olyan építészek, művészettörténészek, akik azt vallják, hogy az Alföld idegenforgalmát ezekre a szecessziós épületekre lehetne alapozni. A kiállított tablók négynyelvűek, szöveges részek egészítik ki a képeket.

 

Az Alföld épített öröksége

 

Brunner Attila művészettörténész elmondta, a kiállítás azért jött létre, hogy felhívja a figyelmet az Alföld szecessziós épített örökségének a fontosságára. Hozzátette, volt Kiskunfélegyházán egy konferencia, ahol ezekről az épületekről volt szó.

A kiállításmegnyitót követően a közönség építészekkel beszélgethetett stílusokról, épületekről. A tárlatot Nyíregyháza után a nyírbátori, majd a szegedi közönség tekintheti meg.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)