Alapkőletétel - Épül az új Városi Stadion!
Fotó: Trifonov Éva

Péntek elhelyezték az új Városi Stadion alapkövét. A létesítmény a tervek szerint 2023. őszére készül el. Nem csak futballarénaként funkcionál majd, koncertek, kulturális események helyszíne is lehet a stadion. 

A Nyíregyházi Városi Stadion építése a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében valósul meg Magyarország Kormánya támogatásával. Tavaly augusztusban kezdődött a bontás, most pedig az ünnepélyes alapkőletételre került sor. Az új létesítmény megfelel majd a modern kor követelményeinek. 

- 1958-ban épült a régi stadion, és bár volt fejlesztés, de a mai viszonyoknak már nem felelt meg. Most egy modern, UEFA kettes minősítésű stadionunk lesz – mondta beszédében Dr Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

 

A stadion 8150 férőhelyes lesz, és nem csak futball meccsek megrendezésére lesz alkalmas, hanem kulturális eseményeket is tarthatnak benne. Az elmúlt években számos sportot érintő beruházás volt Nyíregyházán. 

- Az alap sportágakhoz kapcsolódóan épült egy modern uszoda Nyíregyházán, megvalósult a régióban is egyedülálló Atlétikai Centrum, most pedig épül a Városi Stadion. Mindez a fiataloknak olyan lehetőségeket nyújt, hogy jó körülmények között sportolhatnak - mondta Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. 

A stadion mellett futókört is kialakítanak, mely 670 méter hosszú lesz, ki kivilágítják, így este is lehet használni. De számos kiegészítő épület is megvalósításra kerül. 

- Ez a stadion multifunkcionális, egy 160 négyzetméteres mobil színpad elhelyezésére is van lehetőség, az épület mellett pedig egy két szintes 900 m2-es sportközpont is helyet kap konditeremmel, kiszolgáló helyiségekkel, öltözőkkel – mondta Dr. Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár. 

A beruházás költségvetési támogatásból, 19 milliárd forintból valósul meg. Az alapkő elhelyezésénél a Nyíregyháza Spartacus is részt vett, egy mezt is az urnába tettek. Szatke Zoltán sok nagy csatát vívott a régi stadionban. 

- Az egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, mert furcsa most azt látni, hogy eltűnt a régi létesítmény, de nagyon örülök, hogy egy modern épül a helyére. Nyíregyháza már nagyon megérdemelt egy ilyen stadiont, remélem sok olyan gyerek futballozhat majd benne, akik a Bozsik Akadémián nevelkednek - mondta Szatke Zoltán, a Nyíregyháza Spartacus-BJLA edzője. 

Czeczeli Gábornak az édesapja a régi stadionban játszott NB-I-es meccseken. Ő itt nőtt fel, és bízik abban, az új stadion olyan sok örömet okoz majd a mostani fiataloknak, mint amennyit neki okozott a régi. 

- Ez a digitális világ elvitte a fiatalokat, inkább otthon ülnek a számítógép előtt. Nekünk a szombat az a meccsnap volt, itt találkoztunk a barátainkkal, szurkoltunk, buzdítottuk a csapatot. Ha egyszer ebbe valaki belekóstolt, nem tudott szabadulni - mondta Czeczeli Gábor szurkoló.  

A bontás után megkezdődtek az építési munkálatok. A régi stadionból sok elemet újra hasznosítanak, a lelátó beton részeit például ledarálva újra felhasználják.  Az új stadion a tervek szerint 2023. őszére készül el. 

Kapcsolódó galéria

Letették az új stadion alapkövét