Alapítványi szónokverseny a Szent Imrében

A nyelvi leleményességet, nyelvhelyességet bizonyíthatják a versenyzők az írásbeli fordulóban, a szóbeli fordulón pedig szónoki képességeikről győzhetik meg a magyartanárokból álló zsűrit a diákok.
Megyesi Mária igazgatónő mindig szívesen vesz részt tiszteletbeli zsűritagként a versenyen, hiszen kiváló alkalom nyílik a versenyző keresztény fiatalok mélyen szántó gondolatainak megismerésére a beszédművek hallatán.
Idén az alábbi három téma közül választhattak a diákok:

1. „A migrációs válsággal szemben minden nemzet együttműködését és a terhek egyenlő megosztását szorgalmazta Ferenc pápa a római Szent Péter téren vasárnap délben elmondott imájában”. Migránsok áradata öntötte el Európa területét. Hogyan kell viszonyulnunk hozzájuk? Fogadjuk-e be őket, vagy forduljunk-e el tőlük, vagy ne vegyünk róluk tudomást?
Készíts 3 perces vitaindítót ebben a témában!

2. „En el amor y la guerra, todo hueco es trinchera.” = Szerelemben, háborúban mindent szabad – tartja egy spanyol közmondás. Ha szerelmes valaki, tényleg bármit megtehet akár nyilvános helyen is? Hogyan viselkedjen a keresztény fiatal a szerelmével együtt nyilvános helyen? (iskolában, buszmegállóban, vonaton, utcán...) Fejtsd ki a véleményedet 3 percben!

3. „Érted haragszom én, nem ellened,...” – írja József Attila az Érted haragszom, nem ellened című költeményében. Hogyan neveljék a szülők és a pedagógusok a gyermekeket? (Liberálisan vagy szigorúan? Engedjenek-e meg nekik mindent, a gyerek úgyis el tudja dönteni, hogy mi a jó neki? Avagy észszerű korlátozással próbálják a helyes viselkedési normákra megtanítani őket? Készíts egy 3 perces hozzászólást egy pedagógusoknak és szülőknek tartott nevelési értekezleten!

A 9-10. évfolyamos kategóriában
1. helyezett Sütő Hanna 10. a
2. helyezett Popovics Kinga 10. a
3. helyezett Dudás Vivien 9. a
A 11-12. évfolyam kategóriájában
1. helyezett Tóth Maja 12. d
2. helyezett Fehér Luca 12. b
3. helyezett Császár Patrik 11. b osztályos diákunk lett.

Szent Imre Katolikus Gimnázium