Aktualitások a Nyíregyházi Egyetemen – Kedvezmények a felsőoktatási mentőcsomagban

Folyamatosan zajlanak a tanévvel és a tanévzárással kapcsolatos online értekezletek a Nyíregyházi Egyetemen.

A Magyar Közlönyben megjelentek a felsőoktatással kapcsolatos rendelkezések, melyek a veszélyhelyzetben segítik az intézményeket a tanév zökkenőmentes lebonyolításában. Ezek figyelembevételével kerülnek a témák napirendre, mint a záró- és alkalmassági vizsgák megszervezése, illetve a diplomák átadása, de kormányrendelet határozott arról is, hogy gyenge tanulmányi eredménye miatt senkit nem lehet önköltséges képzésre átsorolni. Mára az is ismert, hogy 800-zal kevesebben jelentkeztek a Nyíregyházi Egyetemre, mint tavaly.

Elsősorban a záróvizsgák megszervezésével kapcsolatosan tárgyaltunk. A szűkebb vezetés egy javaslatot már megfogalmazott, azonban ennek megvitatása és ismertetése az intézetigazgató kollégákkal csütörtökön lesz, és nyilván az ő véleményük alapján fogjuk ezt a tervezetet csiszolni, úgyhogy erre csak akkor tudok válaszolni. A diploma kapcsán azt tudom elmondani, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól várunk még a nyelvvizsgamentességről szóló jogszabály kihirdetését követően egy részletes tájékoztatást. Ez van az Oktatási Hivatal által elküldött 130-as sz. hírlevélben. Ebben az is benne van, hogy már elkezdődött a Pátria Nyomda Zrt. munkatársaival az egyeztetés, hogy biztosítsák a formanyomtatványokat, tehát ezért kérek mindenkit nagy tisztelettel, hogy hiába telefonál, hiába ír e-mailt, addig nem tudunk válaszolni, amíg az ITM el nem küldi az egyetem rektorának a részletes tájékoztatást.

– Meddig tart a Nyíregyházi Egyetemen a tanév?

– Az időrendi mutató módosításáról még nem döntöttünk, az van érvényben, ami jelenleg is a honlapon szerepel, tehát az eredeti.

– A hírek szerint csökkent – általában – a felsőoktatásba jelentkezők száma, mintegy 20 ezerrel. Hogyan érintette ez a Nyíregyházi Egyetemet?

– Sajnálatos módon, mint hallható volt a hírekben, mindenütt kisebb, illetve a vidéki egyetemek esetében is ez történt. A Nyíregyházi Egyetemre 40 százalékkal jelentkeztek kevesebben ebben a tanévben. Ehhez azt kell hozzátenni, hogy ez bizonyos értelemben megszűrte azokat a hallgatókat, akik valóban képesek arra, hogy megcsinálják az emelt szintű érettségit, és minden remény megvan arra, hogy az első körben, az első helyen ide jelentkezők nagy többsége felvételt is nyer, tehát ily módon elképzelhető, hogy a felvett hallgatók esetében már nem kell nagy százalékos visszaesésről beszámolni. Ugyanakkor nagyon örülnénk annak, ha a fenntartó olyan döntést hozna, hogy a sorrendet a veszélyhelyzetre tekintettel ne lehessen módosítani, mert ez is ezeket az egyetemeket segítené, hogy az 1. helyen jelentkezők valóban ide jöjjenek.”

válaszolta szerkesztőségünk kérdéseire dr. habil. Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A Magyar Közlönyben az is megjelent, hogy azok a rektorok és kancellárok, akiknek a veszélyhelyzet kihirdetését követő hat hónapon belül járna le a mandátumuk, tisztségükben maradhatnak további maximum egy évig.

„A Nyíregyházi Egyetemen magasabb vezetői megbízások a rektor, a rektorhelyettes, a kancellár, a gyakorló iskola igazgatója, a tanárképzési főigazgató, és egy ágazati jogszabály alapján a könyvtár igazgatója. Senkinek nem jár le a magasabb vezetői megbízása a közeljövőben, sem a közelmúltban nem járt le. Azt tudjuk, hogy a kancellári tisztség átmeneti betöltetlensége okán jelenleg a Nyíregyházi Egyetemen a Vagyongazdálkodási Központ vezetője látja el a kancellári feladatokat, mint kancellárhelyettes, dr. Nagy Zsolt. A fenntartó azonban intézkedett, és kiírta a pályázatot a Nyíregyházi Egyetem kancellári tisztségére, amire a benyújtási határidő most zárult. Július 1-től várható az új kancellár kinevezése – eredményes pályázat esetén. Nem hozzánk kellett benyújtani a pályázatot, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, tehát mi nem látjuk, hogy hányan pályáztak ennek a tisztségnek a betöltésére” – nyilatkozta Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem Igazgatási és Humánpolitikai Központ vezetője.

A záró- és a felvételikhez kapcsolódó alkalmassági vizsgákat, a diplomaátadásokat szervezik egyebek mellett a Nyíregyházi Egyetemen. Itt is jelentősen, 40 százalékkal csökkent a jelentkezések száma. A május 1-től változó diákhitelekről, vagy a hallgatói jogviszony halasztásáról a későbbiekben szólunk részletesen.