Aktivisták a Jósa András Múzeumban

Több mint félmilliárd forintot érő festmények és térplasztikák alkotják a Jósa András Múzeumban látható „A magyar aktivizmus festészete” c. tárlatot. A már jól ismert Antal-Lusztig gyűjtemény anyagából megrendezett kiállítás a magyar aktivizmus festészetének történetébe nyújt betekintést a látogató számára.
A kiállítás a VIDOR fesztivál ideje alatt megrendezett „A magyar aktivizmus rajzművészete” című tárlat mintegy folytatásaként értelmezhető.

Az 1915-ben induló és 1927-re szétbomló aktivizmus célja nem elsősorban művészeti stílusalkotás volt, hanem határozott politikai mondanivaló közlése, az irodalom, a kiállítás-kritika majd később a képzőművészet eszközeivel.
A mozgalom eszmei atyja Kassák Lajos (1887–1967) író, költő volt, aki a mozgalom organumának, a Tettnek, majd annak beszüntetése után a Ma című irodalmi és művészeti folyóiratnak a szerkesztéséért és kiadásáért is felelt. Az aktivizmus képzőművészete magába olvasztotta és összefogta a huszadik század jelentős európai irányzatait, a kubizmus, az expresszionizmus, a futurizmus és a konstruktivizmus művészetét.

[REKLAM]

A tárlaton Gulácsy Lajos, Uitz Béla, Kassák Lajos, Moholy-Nagy László, Nemes Lampérth József, Mattis Teutsch János, Kmetty János, Tihanyi Lajos, Bortnyik Sándor és Péri László munkáit láthatják az érdeklődők.

A kiállító művészek között is kiemelkedően fontos megemlíteni Moholy-Nagy Lászlót, akinek a neve mára már összeforrt az 1919-ben Weimarban alapított Bauhaus alkotóműhely nevével.
Moholy 1923-tól 1928-ig volt a Bauhaus oktatója. 1937-ben az Egyesült Államokba emigrált, a chicagói New Bauhaus vezetésére kérték fel. 1938-ban a nemzeti szocialisták az „elfajzott művészek” közé sorolták, és betiltották művei kiállítását. 1939-ben néhány munkatársával megalapította Chicagóban a School of Designt, 1944-ben az iskola Institute of Design néven főiskolai rangra emelkedett, Moholy haláláig vezette az intézményt.

Talán az emigrációnak köszönhető, hogy viszonylag kevés alkotása található meg Magyarországon. Egy-egy képének értéke több 100 millióra rúg.