Aki teheti, továbbra is fizesse a hitelét a moratórium ellenére
Fotó: Illusztráció

Továbbra is a megszokott módon fizesse havi szinten a hitelét az, aki megteheti - ezt javasolja a pénzügyi tanácsadó a magánszemélyeknek. Orbán Viktor múlt héten jelentette be, hogy felfüggesztik a hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét, fontos azonban kiemelni, hogy a moratórium nem elengedést jelent. Azok pedig, akik március 19-e után igényelnek fogyasztási hitelt, kedvező THM-mel számolhatnak.

A koronavírus-járvány az egészségügyi kérdések mellett komoly gazdasági kihívást is jelent az országok számára, így a magyar kormány fontos döntéseket hozott az elmúlt napokban.

Nem kamatmentes a moratórium

Év végiéig felfüggesztik a hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét a magánszemélyek és a vállalkozások számára egyaránt, ezt Orbán Viktor jelentette be. Fontos azonban kiemelni, hogy a moratórium nem elengedést jelent, csupán halasztást. Fazekas Sándor pénzügyi tanácsadó azt javasolja, aki teheti, a megszokott módon fizesse hiteleit a következő hónapokban is.

Azért fontos, hogy fizessenek, mert hiába élnek a moratórium lehetőségével, a kilenc hónapnyi kamatot később ki kell majd fizetni. Ha nem fizet valaki kilenc hónapig, vagyis év végéig, akkor a futamidő meghosszabbodik és a törlesztőrészlete egy bizonyos összeggel meg fog emelkedni. Annak ajánlom a moratóriumot, akik feltétlenül rászorulnak, például megszűnt a munkahelyük a járvány miatt vagy nagyon kevés a jövedelmük most ebben az időszakban.

- válaszolta a Nyíregyházi Televízió kérdésére Fazekas Sándor pénzügyi tanácsadó.

Százezrekkel is nőhet a hitelállomány

 A több hónapnyi kamat összege egy 10-15 millió forintos hitelállomány esetében százezer forintos tétel is lehet, ezért sem érdemes élni a halasztás lehetőségével azoknak, akiknek nem jelent anyagi gondot a koronavírus okozta helyzet. Viszont, azokra a hitelekre, amelyeket március 19-e után vesznek fel, nem érvényes a moratórium. Ebben az esetben az új fogyasztási hiteleknél kedvező maximalizált THM-re számíthatnak az igénylők.

Eddig is volt maximuma a THM-nek, csak jóval magasabb. Most ez nagy kedvező, hiszen a március 19 után felvett fogyasztási hitelek kamatplafonja a jegybanki alapkamat plusz annak az öt százaléka. Ez az alapkamat most 0,9%, a bank maximumom öt százalékot tehet rá, így 5,9 %-os maximum THM-mel lehet fogyasztási hitelt felvenni.

- folytatta a pénzügyi tanácsadó.

Sok az érdeklődő

Fazekas Sándor azt is elmondta, többen keresték őt az elmúlt napokban, nagy volt az érdeklődés, mivel a múlt héten megjelent rendelet érinti többek között a lakás-, a személyi- és a diákhitelt is. A pénzügyi szakértő azt is hozzátette, nem tudnak még minden részletet a szakemberek sem, ezért az érintetteknek érdemes folyamatosan tájékozódni a friss információkról.

Folyamatosan tájékozódjunk!

Arról egyelőre még nincs biztos információ, hogy a moratóriumot a pénzintézetek automatikusan alkalmazzák vagy pedig az ügyfeleknek kell jelezni az erre vonatkozó igényüket. Újabb részletszabályok napról-napra megjelennek a moratórium kapcsán.

 

Szerző: Nagy Boglárka