Aki siet, sokat fizet

A VÉDA rendszer április 5-én kezdte meg működését. Az első hónap tapasztalatai alapján a vártnál kevesebb szabályszegést regisztráltak, a működésnek van visszatartó ereje, az ellenőrzési pontok környékén pedig érzékelhetően csökkent a járművek haladási sebessége – tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatától.

 

KÖZEL 30 EZER ELJÁRÁS

 

A tájékoztatás során kiderült, a VÉDA rendszer elemét képező fixen telepített komplex közlekedési ellenőrzési pontok minden ezredik elhaladó járműnél detektálnak jogsértést. 2016. április 5. és május 5. között összesen 29 211 esetben indult eljárás a kamerák által készített felvételek alapján. A 28 999 sebességtúllépésen kívül, 116 esetben biztonsági öv használatának elmulasztása, 68 esetben autópálya leállósávjának használata, 27 esetben tilos jelzésen áthaladás és egy esetben vasúti átjárón való tiltott áthaladás miatt.

 

TÖBB FELVÉTEL IS KÉSZÜL

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Közigazgatási Hatósági Szolgálatának épületében található a Közlekedésbiztonsági Automatizált Feldolgozó és Információs Rendszer, amely a jogszabályban meghatározott technikai eszközökkel készített fénykép- és videófelvételeket, így különösen a VÉDA rendszerhez tartozó kamerák által rögzített szabályszegéseket fogadja és tárolja.


TOVÁBBI JAVULÁST VÁRNAK

 

Egy jogsértésről több fényképfelvétel is készül. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi törvény szerint amennyiben az autós szabálysértést követett el, huszonegy napon belül az illetékes szerv meghozza a határozatot és ezt követően postázza a szabálysértő felé.
A kommunikációs szolgálat a tájékoztatása során kiemelte, a rendszer bevezetésének célja a közlekedésbiztonsági helyzet javulása és az Európai Unió közúti közlekedésbiztonsági programjának Magyarországra vonatkozó kiemelt stratégiai céljainak megvalósulása.

Bruszel Dóra