Aki lemarad, kimarad – Digitális kompetenciák a Nyíregyházi Szakképzési Centrumban

A lézergravírozás, a CNC marógép, a drón és robottechnika is eszköze volt a pedagógiai megújulást bemutató szakmai programnak, melyet általános és középiskolás tanároknak szerveztek a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Digitális Alkotóműhelyében. 

A digitális világ nem létezhet digitális iskolák, és persze a legkorszerűbb tudással felvértezett fiatalok nélkül. Hazánk 44 tankerülete között elsőként alakult meg 2018. novemberében  Nyíregyházán, a Szakképzési Centrum intézménye, a Digitális Közösségi Alkotóműhely. A hímzőgéptől a robottechnikáig szinte minden olyan eszközzel felszerelték, mely szükséges a korszerű pedagógiában és szakképzésben.

Zsigó Zsolt, a Digitális Alkotóműhely szakmai vezetője kiemelte:

A XXI. századi technológiák megjelentek az életünkben, és ezeket meg kell tanulnunk használni. Mivel mi az ipari és az informatikai cégekkel közeli, napi kapcsolatban vagyunk, ezért a szakképzésben hamarabb meg szoktak jelenni ezek a technológiai elemek, úgyhogy mi talán könnyebben és hamarabb is meg tudjuk tanulni az alkalmazásukat.

A nyíregyházi szakképzés büszkesége az Alkotóműhely, melynek minden rendezvénye, a tanári továbbképzés vagy pályaorientációs program – mind a korszerű szakképzést szolgálja. A csütörtöki témanap a pedagógiai megújulás módszereit részletezte.

Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója hozzátette:

Külön megtiszteltetés számunkra, hogy a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ úgy ítélte meg, hogy egy nagyon színvonalas  műhelymunkát idehoz, és az Alkotóműhelyben szervezi meg. Ez számomra jelzi azt is, hogy felfigyeltek arra a munkára, mely Zsigó Zsolt szakmai vezetésével folyik itt a műhelyben, és a mai napon közel 100 olyan pedagógus van itt, aki nagyon fontosnak tartja a digitális kompetenciák fejlesztését, a digitális módszertant.

Pályázatok, nemzeti programok és módszertani központ áll a modern technika, és a hozzá csatolt képzés szolgálatában, hiszen Magyarország sem maradhat le a világ tudományától.

Gyorsan kell reagálniuk a környezetükben történő változásokra, és nagyon jól kell használniuk ezeket a technológiai elemeket. Az internetes kereséstől, a netbankon át azokat a hétköznapi dolgokat is értem, amiről nem is gondoljuk, hogy a digitalizáció része, de már használjuk is. Úgy gondolom, hogy pl. a tárgytervezésben a 3D nyomtató teljesen hétköznapivá fog válni, és például prototípus gyártásban, a gépész szakmában is keresni kell erre a választ.

-  fogalmazott Zsigó Zsolt.

A szakképzés még ennél is konkrétabb. Jó példa erre, hogy a National Instruments egy termet újít fel a Bánkiban, ahol megjelennek az iparban most használt eszközök és szoftverek, de az Alkotóműhelyben is folyamatosan fejlesztenek, már itt is használják a virtual reality, a virtuális valóság eszközeit.