Akcióban a Vöröskereszt - Segítség a bajban  - 1357 az adományvonal száma
Akcióban a Vöröskereszt - Segítség a bajban - 1357 az adományvonal száma

A veszélyhelyzetben is dolgoznak a Vöröskereszt munkatársai. Folyamatosan szervezik a véradást. Támogató Szolgálatuk eljut a segítségre szorulókhoz, illetve mentális  ügyekben is gondozottjaik mellett állnak.

A megyei Vöröskereszt igyekszik ellátni az alapfeladatait, és segíteni, azoknak, akiknek erre szükségük van.

Kiemelt feladatunk most is a véradások szervezése, ami azért is nehézséget okoz, mert sokan a kijárási korlátozás miatt elmaradnak, illetve nagyon sok településen, intézményben nem tudják biztosítani a helyszínt

– nyilatkozta Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.

Tájékoztatásra a közösségi médiafelületeinket használjuk, illetve a veradas.hu weboldalon továbbra is megtalálják a javasolt helyszíneket és időpontokat. A járvány idején a vérkészletre éppúgy szükség van, mint a normál hétköznapokban.

Nyíregyházán a Területi Vérellátó Intézetbe lehet elmenni, illetve kollégáink keresik a kapcsolatot a korábbi véradókkal, donorokkal. Személyesen igyekszünk megszólítani mindenkit, vegye komolyan azt az ügyet, ami mellett egyszer már elköteleződött. Igyekszünk a legnagyobb biztonságban dolgozni, a megfelelő távolság megtartásával, és a folyamatos fertőtlenítéssel vigyázunk kollégáinkra és ügyfeleinkre.

Ruhát, cipőt, élelmet, tartós fogyasztási cikkeket most nem gyűjtünk, mi is minimálisra csökkentettük a kontaktokat. Online formában, illetve telefonon tartjuk a kapcsolatot a külvilággal.

Természetbeni adomány helyett pénzt gyűjt a Vöröskereszt. A 1359-es vonal helyett most a 1357-es  Nemzeti Összefogás vonalán várunk anyagi felajánlást, melyet tisztítószerekre és védőfelszerelések beszerzésére fordítanak.

Ezekben a hetekben az Anyaotthon működtetése a legnagyobb kihívás a megyei vöröskereszt számára, illetve a Családok Átmeneti Otthona és egyéb szociális intézmények fenntartása, hiszen fokozott szigor mellett élhetnek az ott ellátottak.  A szakemberek önzetlen segítségére van szükségük. Egy újabb feladat a Támogató Szolgálat, melyben fogyatékos emberek mindennapi tevékenységét segítjük. Akár a családokat, rászoruló rokonaik ellátásával, szállításával. A kijárási korlátozás miatt megritkultak ezek az alkalmak, így felszabadult kapacitásunkat máshová irányítottuk, illetve a személyes kapcsolattartással enyhítjük a bezártság érzésüket. A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete most egy mentális vonal, amolyan lelki segély szolgálat bevezetését tervezi, szakemberek közreműködésével

– fogalmazott Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.

Lassult tehát a véradók aktivitása. Sokan kerülik a személyes kontaktust, hiába a szigorú szabályzat. A települési akciókhoz pedig jó helyek az üres művelődési házak. A Vöröskereszt szociális intézményei és Támogató Szolgálata mellett a 1357-es adományvonal is a bajba jutottakat segíti.