Akár két hetet is várni kellett a temetésre

 – A halálesetek számának idõszakos év végi és év eleji megnövekedése minden évben megfigyelhetõ. Jelenleg 1 hét a várakozási idõ, de a tél folyamán sem volt több kettõ hétnél – tudtuk meg Róka Zsolttól, a Temetkezési Kft. ügyvezetõjétõl.
– Megítélésem szerint a halálesetek számának növekedése két fõ okra vezethetõ vissza; egyrészt az extrém szélsõségek a hõmérsékletben, illetve az idõjárás változékonysága megterheli a legyengült, idõsebb vagy betegebb szervezetet, másik fõ ok talán, hogy az ünnepek alatt az emberek sokkal nehezebben élik meg a magányt, illetve a sorsszerû csapásokat, gondolok itt elsõsorban a súlyosabb betegségekre. Az elmúlt december és január több héten át tartó hideg idõjárása abban az értelemben nem szokványos, hogy heteken keresztül tartotta magát az erõs fagy, így a talaj 1 méter mélyen fagyott át, de temetés, illetve szertartás még soha nem maradt el a fagyott talaj miatt.

TÖBBSÉGÉBEN IDÕSEK

Mint megtudtuk, a nyíregyházi temetõkben idén eddig 244 temetést tartottak, januárban 129-et, februárban pedig 115-öt. Férfiak esetében a 71–80 év, nõk esetében pedig a 81–90 év közötti korcsoportban történt a legnagyobb számú haláleset.

NAPONTA ÖT SZERTARTÁS

A nyíregyházi Északi temetõben évek óta, hétfõtõl csütörtökig, naponta 5 temetés zajlik (10, 11, 13, 14 és 15 órától), pénteken pedig 4 (10, 11, 13, 14 órától). Ez év elsõ két hónapjában a nagyszámú halálesetre való tekintettel, több alkalommal, délben is történt temetés. A nyíregyházi temetõkben (kivéve az Északi temetõt) napi két temetési idõpont adott, 10 és 14 óra.

– A temetkezési szokások tekintetében megfigyelhetõ az elmúlt évek, évtizedek alatt egy nagyon lassú modernizálódás, ami azt jelenti, hogy a hamvasztásos temetést az újabb generációk és a lakosság elõnyben részesíti – folytatta az ügyvezetõ. – A 2011-es év fordulatot jelentett olyan szempontból, hogy az urnás temetések aránya meghaladta az 50 százalékot, 2016-ban pedig minden 10 temetésbõl majdnem 6 urnás volt. Hozzá kell tennem, szomorú tény, hogy az urnás temetések esetében elmarad a búcsúztatás, és egyszerûen behelyezik az urnát az urnafalba, urnasírhelybe. Ennek oka lehet pénzügyi megfontolás, de akár az egyszerûbb szertartás elõnyben részesítése is.
Bár tavaly 1232 temetést tartottak a város temetõiben, Nyíregyháza még így is a megyei jogú városok közül azon kevesek közé tartozik, ahol 1990 óta nem csökkent a népesség száma.

(Szerző: Bruszel Dóra)