Akár a kínai, Tiencsini Egyetemen is tanulhatnak majd a Nyíregyházi Egyetem hallgatói

Ferencziné dr. Ács Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese elmondta:

A tavalyi évben jött létre a Magyar Tanszék, így tavaly indult első évben képzés, tehát most két évfolyam van. 10 és 9 fős csoportlétszámmal tanulnak magyar nyelvet a kínai hallgatók a Magyar Szakon. Mivel az ő képzési programjukban a 3. évben külföldi nyelvi gyakorlat szerepel, az egyetemnek nagyon fontos, hogy olyan partnert találjon, ahol magas szintű nyelvi képzés folyik és tulajdonképpen ennek mentén indultak el a tárgyalások – azon túl, hogy a jövő évben reményeink szerint már vendégül láthatunk a jelenlegi másodéves hallgatók közül néhányat, már a jövőbe mutató további programokra is tettünk javaslatokat.

Mivel nem kizárólag a nyelvi készségek fejlesztése a cél, hanem egymás kultúráinak megismerése is, már most több találkozó ötlete felmerült.

Programcsomagot készítünk és dolgozunk ki a kínai partner részére. Egy egyhetes-kéthetes rendezvényt is kitaláltunk, aminek az is lehet majd a neve, hogy Tiencsini-Nyíregyházi Egyetemi Napok, ahol természetesen a régiót is be tudjuk járni, be tudjuk mutatni – tudományos, művészeti előadásokat, programokat, táncos-zenés rendezvényeket mutatunk be, kulturális programok mentén próbáljuk beágyazni az ő magyar nyelvi képességeinek a fejlesztését.

A nyíregyházi delegáció tagjai előadásokat is tartottak, többek között a magyar zenekultúráról, a magyar nyelv jellemzőiről, valamint jelen állapotáról is szóltak a Tiencsini Idegen Nyelvi Egyetemen.

 

Dér Vivien