Akár 1 millió 200 ezer forintos diákhitelhez is juthatnak a felsőoktatásban tanulók

Két hét múlva tehát újabb kedvezmények, nagy összegű, kamatmentes hitelek segítik a hallgatókat. Valamennyi hitelre év végéig érvényes a fizetési moratórium.

Május 1-től elérhető a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz. Augusztus 15-től több mint duplájára emeli a Kormány a Diákhitel1 havonta igényelhető összegét azért, hogy ne nőjön a felsőoktatásban a lemorzsolódás. Adatok szerint a hallgatók 25%-a végez - végzett valamilyen munkát, közülük sokan most megélhetési gondokkal küzdenek.

 „A legfontosabb döntés, hogy május elsejétől bevezetésre kerül egy 500 ezer ft-os, teljesen szabad felhasználású kamatmentes hitel az összes felsőoktatási hallgató számára. Ezt mindenki igénybe veheti. Azok is, akik éltek már a többi Diákhitel termék adta lehetőségekkel. December 31-ig lesz ez elérhető. 18 és 55 év között lehet igényelni, tehát magasabb az életkori korlát, mint a normál diákhiteleknél.” – nyilatkozta Dr. Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt vezérigazgatója.

A Diákhitel Plusz – ez az egyszeri, kamatmentes támogatás -  a felnőttképzés területén magasabb összeggel, 1 millió 200 ezer forinttal támogatja a hallgatót és családját. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium néhány napon belül megnevezi, kiket érinthet ez az intézkedés. Vélhetően az informatikai, illetve a távoktatásban végezhető képzések tartoznak majd ebbe a körbe, de ma már az is köztudott, hogy a felnőttképzés tandíjának 95 %-át az állam fedezi. A Nyelvtanulási Diákhitelt május 1-től megszünteti, illetve kamatmentessé alakítja a kormány, hiszen életbe lépett a nyelvvizsga moratórium is, tehát okafogyottá vált. A Diákhitel 1 összege 70-ről 150 ezerre emelkedik, és augusztus 15 –től igényelhető papír alapon, illetve online felületen. A hallgatói jogviszonyt az ügyfélkapus belépés után a neptun kóddal lehet igazolni.

„Szintén a hallgatók kérték - és rengetegen keresték az utóbbi napokban – hetekben a Diákhitel Központot -, hogy hosszabbítsák meg a Diákhitel igénylési határidőket. Erről is döntött a kormány, így az I. félévben június 15-ig, a második félévben pedig december 31 – ig kitolja a határidőket. És nem csak arra lesz mód, hogy ebben a meghosszabbított határidőben igényeljék a kölcsönt, hanem emelni is tudnak a már megigényelt  hiteleken, ugyanis többen 20-30 ezer forintot igényeltek havonta, de most vagy elveszítették a munkájukat, vagy extra kiadások elé néznek, és ezért szeretnék a havi maximumra felemelni. Május 1 – től ezt is megtehetik, sőt arról is döntött a Kormány, hogy az I. félévre visszamenőleg is kérhetik a hallgatók a szabad felhasználású Diákhitel 1-et.” – folytatta a tájékoztatást Dr. Magyar Péter.

A két félévre összesen 700 ezer, és a Diákhitel  Plusz 500 ezres összegével 1 millió 200 ezer  forint kölcsönhöz is juthatnak a felsőoktatásban tanuló hallgatók május 1. után. Valamennyi hitelre érvényes a családtámogatási kedvezmény és a fizetési moratórium, tehát az év végéig kérvény és nyilatkozat nélkül mellőzhető a törlesztés, sőt a Diákhitel 1 és Diákhitel 2 akár az öregségi nyugdíj idejéig is fizethető. A Diákhitel Plusz esetében jövőre kell kezdeni a törlesztést, és dönteni arról, hogy 1 és 5 év között milyen ütemben akarja igénylője visszafizetni ezt a szabad felhasználású fél millió forintot. A 2001-ben alapított Diákhitel Központ az elmúlt esztendőkben 410 ezer hallgatóval 177 ezer szerződést kötött több, mint 210 milliárdos összegre.