Akadémián tanulhattak a szépkorúak

Még április első felében indult útjára Nyíregyházán a Szépkorúak Akadémiája, amit az önkormányzat a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karával közösen szervezett meg. A program különlegességét az adta, hogy korábban ugyan már volt ilyen rendezvény Budapesten, de vidéken először itt, Nyíregyházán fogadhatta a szépkorúakat. Dr. Kovács Ferenc polgármester áprilisban, az akadémia első előadásán azt mondta, bízik benne, hogy a résztvevők az előadások során „művészi szintre viszik majd az öregedést”. Ez pedig, minden bizonnyal sikerült is nekik, hiszen a félév utolsó előadása előtt többen megjegyezték, nagyon fog hiányozni nekik a programsorozat.
– A Szépkorúak Akadémiája minden előadásán részt vettem, az első perctől kezdve. Nagyon fog hiányozni. Jobb programot el sem tudtam volna képzelni magunknak. Itt arra is vigyáztak az előadók, hogy soha nem mondták ki: „idősek”. Ez sokat jelentett nekünk. Nagyon várjuk a program folytatását. Merem állítani: nekem tíz évet adott még hozzá az életemhez – mondta Komáromi Gézáné Irénke néni, a programsorozat egyik rendszeres résztvevője.

„JÓBAN KELL LENNÜNK ÖNMAGUNKKAL”

A több héten át tartó programsorozaton az érdeklődők előadásokat hallhattak a sikeres idősödésről, az időskori diszkriminációról, a keleti és nyugati gyógyászatról, a 3. kor egyeteméről, valamint egy stílustanfolyamon is részt vehettek. A félév utolsó alkalmán dr. Kovácsné Magyari Hajnalka, andragógus és szépségipari szakember stílusról, divatról és szépségideálról beszélt a szépkorúaknak. Azt mondta, nagyon fontos az, hogy jóban kell lennünk önmagunkkal és minőségi életet kell élnünk, hiszen ezek meghosszabbíthatják életünket. Kifejtette, a szépség egyénfüggő és az ideál korszakonként változik. Noha a celebek társadalmunk szépségideáljai, de szerinte nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy mindannyian egyedi személyiségek vagyunk, akik külön-külön értékes tagjai a társadalomnak.

Bruszel Dóra