Akadémián tanítják: ahogy érzünk, úgy mozgunk

 Szilágyi István, MediBall szakmai igazgató „Változtasd meg a mozgásod és megváltozik az életed” címmel beszélt a sport és a hosszú élet elválaszthatatlanságáról... Mint az elõadáson elhangzott, a helytelen testtartás az élet számtalan területén jelent nehézséget és megoldandó feladatot számunkra. Azonban fontos, hogy ennek kapcsán ne csak fizikális összefüggéseket keressünk, hanem lássuk a gondolkodásmódunk és érzésvilágunk alakulásának szerepét.
– Gondolataink és érzéseink változásai minden élettani funkciót befolyásolnak. Ami bennünk van, azt tükrözzük ki és ez megnyilvánul mozgásunkban is. Amikor a testtartásunk hanyag, az az egészségünkre is hatást gyakorol hosszú távon és befolyásolja hangulatunkat is. Ha jó a kedvünk, kihúzzuk magunkat. Ha lógatja az ember az orrát, görnyedtek vagyunk. Éppen ezért fontos, hogy figyeljünk ezekre az összefüggésekre, hiszen ezzel javulhat életminõségünk is.
Az elõadó hangsúlyozta, minden életjelenség – így amikor például mosolygunk vagy tisztálkodunk – mozgásban nyilvánul meg.
– Egy pici gyermek, amikor járni tanul és látjuk mozdulatait, az mindenkinek öröm. Annak, aki figyeli és magának a kicsinek is. Ezt az örömteliséget kell visszacsempésznünk az életünkbe, még idõs korban is. Nehéz próbatétel lesz, hiszen gyerekként, mikor járni tanultunk, sokszor leestünk és fájt, de sok minden függ a hozzáállásunktól. Nem szabad elfelejteni: a mozgás maga az élet.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)

(Fotó: MediBall/Mozdulj Nyíregyháza)

(Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. április 21-ei számában)