Ajándékot adott a polgármester a múzeumnak

„Elvtársak, vége!”, „Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!” és „Tessék választani”. A legnépszerűbb plakátok a rendszerváltás korából, amelyekre sokak emlékezhetnek. Az első szabad választások időszakának tárgyi emlékeiből kiállítást rendeztek Nyíregyházán, a Jósa András Múzeumban. A tárlat a múzeum és a Periférián Alapítvány közös gyűjteményéből származik.

 

A 25 ÉVES ÉVFORDULÓ ADTA AZ APROPÓT

 

– A kiállítás apropóját az adta, hogy éppen 25 év telt el az első szabad választások óta – mondta dr. Szilassy Géza, a Periférián Alapítvány elnöke. – A rendszerváltás időszaka Magyarországon 1987-től, a lakiteleki találkozótól indult, s a választások évfordulója miatt gondoltunk arra, hogy egy tárlatot rendezzünk, és visszaemlékezzünk arra, hogyan is alakultak az események, mik is történtek akkor.

 

SOK DOKUMENTUMOT SZOLGÁLTATOTT A „PLAKÁTHÁBORÚ”

 

– Nagyon sok tárgyi emlékünk van a rendszerváltás korából – mondta dr. Bene János történész, a Jósa András Múzeum igazgatója. – Akkoriban „plakátháború” zajlott, rengeteg hirdetmény, szórólap, jelvény maradt meg, sok volt az autóra ragasztható matrica, de zászlóból is számtalan van, mert minden párt székházán, minden rendezvényen ott lobogtak. A rendszerváltás korának tárgyi és dokumentumanyagát sikerült megőrizni a Jósa András Múzeumban.

 

AJÁNDÉK A MÚZEUMNAK

 

A „Volt egyszer egy rendszerváltás...” című kiállítás megnyitóján dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere mondott köszöntőt, aki ajándékot is vitt a Jósa András Múzeumnak.

További képekért kattintson a fotóra!

– Igazgató úr említette, hogy nincs elég tér a kiállításra, hiszen nagyon sok a dokumentum – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester. – Én öt évvel ezelőtt lefoglaltattam egy domain nevet, a www.rendszervaltok.hu nevet, eddig nem volt idő arra, hogy aktiváljuk, de azt gondolom, hogy ez a kiállítás a legmegfelelőbb időpont arra, hogy ezt megtegyük. Remélem, ez a domain név lehetőséget ad arra, hogy a nyíregyházi emlékek teljes körűen, korlátok nélkül feltöltésre kerüljenek, akár fotók, dokumentumok, kisfilmek, személyes visszaemlékezések formájában is, s ezek így korlátlanul hozzáférhetőek is lesznek a nyíregyháziak számára. Bízom abban, hogy mindez Nyíregyháza történelmét közelebb hozza nemcsak a fiatalokhoz, hanem mindannyiunkhoz, mindazokkal a tanulságokkal, amelyekkel szolgál.

A rendszerváltás korszakáról szóló kiállítást ünnepélyes keretek között Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg, a rendezvényen részt vett Petneházy Attila országgyűlési képviselő is. A tárlat november 26-áig látható a Jósa András Múzeumban.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)