Ajándék a nyugdíjasoknak

2500 forint értékű ajándékcsomagot vehet át minden nyíregyházi lakhellyel rendelkező, saját jogú, vagy hozzátartozói nyugellátásban részesülő 65 év feletti személy karácsony előtt. Nyíregyháza önkormányzata a harmadik alkalommal lepi meg a város időseit az ünnepek közeledtével. Idén 19 005-en jogosultak a csomagra, amit az önkormányzat megbízásából a Magyar Posta Zrt. kézbesít december 1-je és 23-a között. Az ajándékot a jogosult, vagy a vele egy lakcímen tartózkodó hozzátartozó veheti át. A meglepetés nem háztartásoknak, hanem egyéneknek szól, így ha egy helyen kettő vagy több időskorú él, akkor mindenki kap ajándékos dobozt.

 

Tea, keksz, kávé

 

A csomagban Boci fehér csokoládé, többféle ízben Glória szaloncukor, Sir Morton Earl Grey tea, Negro classic, Bravos őrölt kávé, Urbán kakaós ostya, étcsokoládés Balaton szelet, Szerencsi kakaópor, Coffeeta kávékrémpor, Mogyi mazsola, Nescafé 3in1 Classic és Győri Édes keksz található.

 

Gondoskodás egy kis dobozban

 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere azt mondta az ajándékcsomag bemutatóján, ezzel a kis gondoskodással a város az időseknek szeretne köszönetet mondani. A városvezető hozzátette, megbecsülésüket fejezik ki mindazért, amit az idősebbek Nyíregyházáért tettek.

További képekért kattintson a fotóra!

Azzal folytatta a polgármester, azt szeretnék, ha karácsonykor, amikor a 65 év felettiek otthon ünnepelnek, gondolnának arra, hogy a város megbecsüli őket, így Nyíregyháza is ott lehet a karácsonyfájuk mellett.

 

9 Eiffel-torony

 

Idén 19 005 ajándékot osztanak szét, amit ha egymásra helyeznénk, 2,8 kilométer magas tornyot kapnánk, ami kicsivel több mint 9 Eiffel-torony egymásra állítva. De ha egymás mellé helyezzük ezeket, 7,6 kilométer hosszú sort kapnánk, amely a belvárostól a 403-as elkerülő orosi csomópontig érne. A csomagok összértéke meghaladja a 61 millió forintot.

A postások kétszer szállítják házhoz a csomagot, amit ha nem fogadnak a megadott címen, értesítőt hagynak, amivel a jogosultak 2015. december 28-án, 29-én és 30-án, valamint 2016. január 4-e és 15-e között jelentkezhetnek a Polgármesteri Hivatalban és ügyfélfogadási időben átvehetik a csomagot.

Nyíregyháza önkormányzata nemcsak az év utolsó heteiben, hanem egész évben odafigyel idős lakóira. Az Idősügyi Tanács figyelemmel kíséri a nyugdíjasok problémáit, és szükség esetén segítségükre van. Kezdeményezésükre rendezték meg a Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiáját, valamint az Idősek Akadémiáját, amely szellemi táplálékként szolgál a nyugdíjasoknak.

 

Nem csak decemberben figyel a város

 

A város saját intézményein keresztül és az egyházi intézményekkel kötött ellátási szerződés keretében gondoskodik azokról, akik erre rászorulnak. Ide tartozik az étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a nappali ellátás, az idősek otthonában történő ellátás. Mindezek mellett lakásfenntartási és gyógyszertámogatással, valamint ápolási díjjal segítenek.

A Szociális Gondozási Központ közreműködésével valósul meg a támogatói szolgáltatás és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. Nyíregyházán sikeresen működik a tanyagondnoki szolgálat, melynek munkatársai a bokortanyákon élő időseket segítik.

Az önkormányzat számos juttatásban részesíti a nyugdíjas egyesületeket és az időskorúakat. Kedvezményesen vehetik igénybe a fürdők szolgáltatásait október 1-jétől az év végéig minden hétfőn.

Az idősek védelmét is szolgálja az a térfigyelő kamerarendszer, ami az utóbbi időben épült ki Nyíregyházán. A gépek mellett a rendőrség, a polgárőrség és a Közterület-felügyelet munkatársai is kiemelt figyelmet fordítanak az idősekre. De számos fejlesztés és felújítás is az idősek kényelmét szolgálja.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)