Ágyúszó is köszönti majd a nemzeti ünnepet

Kedden ugyanakkor egész nap ingyen lehet látogatni a Jósa András Múzeumot, ahol az izgalmas interaktív programok mellett még 1848-as ágyúk is megszólalnak.

– A hosszú hétvége miatt már pénteken elkezdődnek az 1848-as forradalom és szabadságharc alkalmából megrendezett megemlékezések Nyíregyházán – erről számolt be dr. Ulrich Attila a városházán. Március 11-én reggel 9-kor Irányi Dániel emléktáblájánál helyezik el a tisztelet virágait, majd ezt követően az 1848-as sírkertben róják le kegyeletüket a hősök előtt. Itt Halkóné dr. Rudolf Éva, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke mond majd beszédet, és az Arany János Gimnázium tanulói adnak műsort. 10 órától ismét emléktáblákat koszorúznak. Hatzel Márton, Kmety György és a Kralovánszky család előtt is fejet hajtanak majd. A hagyományokhoz híven a Petőfi téren is lesz megemlékezés. Pénteken este 17 órától itt Jászai Menyhért alpolgármester mond beszédet, és a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulói ünnepi produkcióját láthatja a közönség.

 

Kedden a Kossuth-szobor előtt

 

Március 15-én 10 órakor veszi kezdetét a nemzeti ünnep alkalmából rendezett nagyünnepség a városháza előtt. Térzene csalogatja majd az érdeklődőket, ünnepélyes zászlóbehozatal is lesz, beszédet pedig dr. Kovács Ferenc polgármester mond. Itt a művészeti szakközépiskolások idézik meg az 1848-as forradalmat és szabadságharcot, és a megemlékezés a Kossuth-szobor koszorúzásával zárul.

 

„Ágyúk bömbölnek, hogy reng a világ bele”

 

A városházán ma az is kiderült, hogy a Jósa András Múzeumban kedden egész nap izgalmas programokkal várják majd a látogatókat.

– Március 15-én ingyenes programsorozattal várják a látogatókat a forradalomhoz, a szabadságharchoz kapcsolódóan. Azt gondolom, egy nagyon érdekes, interaktív, játékos programsorozat lesz aznap a múzeumban, amit mindenféleképpen érdemes meglátogatni – mondta el dr. Ulrich Attila alpolgármester.

További képekért kattintson a fotóra!

– 11 órától és 14 órától még ágyúszó is megrengeti majd az ünneplő Nyíregyházát – ezt már Bene János árulta el. A Jósa András Múzeum ellenben már 9-kor kinyitja a kapuit. Itt a II. emeleten berendezett Pilvax kávéházban zenés történelmi visszaemlékezések mellett családi társasjátékok lesznek. Minden látogató egy-egy Kossuth bankó másolatot kap majd, amiből Kossuth kiflit és teát vásárolhatnak. A különböző múltidéző, interaktív játékokon pedig további bankók gyűjthetők, melyeket szintén le lehet vásárolni a kávéházban. A múzeum idén a nemzeti ünnepre olyan időszaki kiállítást készít, ami a honvéd tüzérség jelentőségét mutatja be.

– Azt gondoltuk, hogy azt a fegyvernemet is be kellene egyszer mutatni, amelyik olyan sok mindent tett a győztes szabadságharcos csatákért. Hiszen, ha egy jól beirányzott üteg, ami úgy 12 ágyú volt, lőtt egy sort az ellenségre, akkor ott azért szaladtak – fogalmazott Bene János.

A korabeli tüzéreket a nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrző Csapat segít majd megidézni, ők lesznek azok, akik a világot rengető 6 fontos ágyút is megszólaltatják. A múzeumi programok délután 4 órakor fejeződnek be.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)