Agrárszakképzési koncepció

A Földművelésügyi Minisztérium országjáró körútjának nyíregyházi állomásán a kormány által tavasszal elfogadott Tessedik Sámuel Agrárszakképzési koncepcióval kapcsolatban Román István elmondta, a minisztérium a koncepció megvalósítása során igyekszik együttműködni és konzultálni az érintett intézményekkel és gazdasági szakemberekkel, ezt a célt szolgálja a mostani látogatás is. A minisztérium a megyében 4 agrár szakképző iskolát működtet 5 telephelyen, éppen ezért kiemelt fontosságú a megye a koncepció szempontjából.

 

Duális képzés

További képekért kattintson a fotóra!

A koncepció elsődleges célja, hogy a duális képzés mint szakképzési forma az agrárium területén is megvalósuljon, elősegítve ezzel, hogy a fiatalok az iskola elvégzése után használható gyakorlati tudással lépjenek a munkaerőpiacra. Mindezek mellett szeretnék a tangazdaságokat is fejleszteni, valamint országosan is összehangolni a szakképzés rendszerét.

 

Népszerűsíteni az agrárképzést

 

Mivel a középiskolában évről évre csökken a diákok száma, az eseménynek helyet biztosító Lippai János Szakképző Iskola vezetése pozitívan vélekedik a koncepcióról. Bevezetésétől a mezőgazdasági képzés népszerűbbé válását várják – tette hozzá Ferdinánd Tibor, az intézmény igazgatója.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)