Agóra konferenciát tartottak Nyíregyházán, a Váci Mihály Kulturális Központban

A magyarországi Agórák intézményvezetői, közművelődési szakértő, tudományos kutató is részese a nyíregyházi Agórában szerevezett konferenciának, mely a művelődési intézményhálózat jövőjét hivatott megfogalmazni.

Az agóra az ókori Görögországban a városok központi tere volt, megszentelt terület. A mai agórák a kulturális élet intézményei, rendelkeznek civil térrel, játszóházzal, a felnőttképzés lehetőségével, kiállítóterekkel, és művészeti klubokat működtetnek. Nyíregyházán a Váci Mihály Kulturális Központ vett részt az Agóra programban, a közművelődés Új Széchenyi Tervből támogatott  kiemelt jelentőségű fejlesztésében. E multifunkcionális intézmény ezekben a napokban házigazdája a hazai agórák együttműködésében szervezett konferenciának.

Az Agórák Európai Uniós pályázatok kapcsán gyakorlatilag területi feladatot látnak el, és van egyfajta kötelezettségük, ami a pályázat fenntarthatóságát adja. A szakmai nagy kihívás és kérdés az, merre tovább az agórákkal a közművelődés tekintetében, mert hogy az uniós pályázatok fenntarthatósága lejár. Azt szeretnénk, hogy Magyarországon, illetve  a Kárpát-medencében az ilyen típusú nagy közművelődési intézmények egy  hálózatot alkotnának, és úgy tudnánk megjelenni akár a hazai, akár a nemzetközi palettán is.

– mondta el Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője.

 A kulturális alapellátás az agórák küldetése. A hangsúly a kisközösségeken van, hogy teret kapjanak a város és a városkörnyék kulturális csoportjai, hiszen a polgári lét megélése a kisközösségeken át érhető el.

Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója kiemelte:

Hét darab alapszolgáltatás van a törvényben. Mint Agóra, mind a hetet teljesítenünk kell, de ez nem okozott gondot. Ha valaki átnézi a kulturális törvényt, abban benne van. Természetesen nem tudunk mindenkit itt a központi épületben befogadni, de a várost lefedjük intézményeinkkel, és több száz közösségnek, klubnak, egyesületnek adunk helyet, és segítünk a programjaik szervezésében.

Az Agóra Program módszertanát próbálja a következő esztendőkre modellezni az agórák társasága, különböző település típusokra. Azt, hogy milyen kihívásokra kell reagálni, és milyen lépéseket kell tegyan a kormányzat. A Váci Mihály Kulturális Központ fenntartási időszaka 2026-ig tart az Alvégesi Művelődési Háztól a jósavárosi és kertvárosi intézményen át a Városi Galériáig.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere hozzátette:

Nem csak a gyerekeket célzunk meg, hanem az időseket is, vagy olyan aktív korsztályt, aki éppen munka mellett próbál a kultúra bármely részén tevékenykedni, vagy kíváncsi rá.

Az Agóra Műhely tagjai információt kaptak arról, hogy hazánkban 5 év alatt 135 ezer kulturális közfoglalkoztatott látta el feladatát. A második napon erdélyi kirándulásra indultak a szakemberek, hiszen a magyar kormány szándéka szerint több száz ember foglalkoztatását támogatja majd e területen.